Cardano (ADA): Honderden slimme contracten beschikbaar, maar niet live

Een week na de Alonzo-upgrade bij Cardano (ADA) laten blockchain-gegevens honderden slimme contracten zien. Het addertje onder het gras: ze hebben een tijdslot.

Slimme contracten worden sinds acht dagen ondersteund op Cardano (ADA). Dit werd mogelijk gemaakt door de upgrade Alonzo, die hoge verwachtingen heeft. Cardano wil met slimme contracten nieuwe toepassingsgebieden ontsluiten, waaronder gedecentraliseerde financiën (DeFi). Uit een eerste tussentijdse conclusie blijkt dat ontwikkelaars weliswaar al honderden slimme contracten in Cardano hebben ingevoerd, maar dat deze nog niet zijn vrijgegeven voor openbaar gebruik.

De datadienst ADApools geeft bijvoorbeeld een lijst van de 200 meest recente slimme contracten op Cardano – en ze zijn allemaal gemarkeerd met een timelock, d.w.z. een tijdslot dat nog geopend moet worden. Smartcontracts Vercel telt momenteel 24 actieve smart contracts bij ADA en ongeveer 3.5000 vergrendeld met een timelock.

Spannende projecten in de Cardano pijplijn

Er zijn een aantal veelbelovende externe projecten bekend bij Cardano, die hopelijk binnenkort worden gelanceerd. Het gaat onder meer om Cardax, een gedecentraliseerde cryptobeurs, Liqwuid, een vergelijkingsdienst voor rentetarieven in de opbrengstlandbouw, en SingularityNET, een platform gewijd aan het te gelde maken van kunstmatige intelligentie. Maar er moet worden opgemerkt dat deze projecten, ondanks een lange voorbereidingstijd, nog niet live zijn, en er is uitgelekt dat dit te wijten is aan onverwachte beperkingen voor slimme contracten op basis van Cardano.

ADA oprichter Charles Hoskinson verwacht “tweede golf” voor DeFi

In het weekend gaf Charles Hoskinson, het meesterbrein achter Cardano, ook commentaar op de situatie. In een interview ziet hij een zeepbel ontstaan in de trendonderwerpen NFT’s en DeFi en verwacht hij meer staatsregulering. Maar Cardano is goed uitgerust voor een volgende “tweede golf” van DeFi en kan scoren met zeer lage tarieven en compatibiliteit met verschillende blockchains. Charles Hoskinson noemt de toekomst liever DeFi RealFi, waarin bijvoorbeeld ook identiteiten worden opgenomen, metadata en de bereidheid om aan regelgeving te voldoen.

Conclusie: Cardano blijft onder observatie

ADA wordt momenteel verhandeld tegen iets minder dan 2,20 US dollar, 20 procent onder de prijzen toen Alonzo werd gelanceerd. Beleggers hadden uiteraard op veel meer gehoopt van Cardano Alonzo en hadden stellig verwacht slimme contracten in actie te zien. Hoskinson zelf had duizenden DApps voorspeld op Cardano in 2021, maar tot nu toe is er nog geen teken van hen in werkelijkheid. De vraag blijft dus of slimme contracten überhaupt praktisch zijn onder Cardano – en deze twijfels wegen op de prijscurve van ADA.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*