Cardano (ADA) meldt vooruitgang in ontwikkelingswerk – maar prijs stagneert

De prijscurve van Cardano (ADA) is teleurstellend en zelfs vooruitgang in de ontwikkelingsafdeling heeft de trend tot nu toe niet kunnen keren. Wat is er nieuw?

Cardano is een zorgenkindje voor veel beleggers, met huidige prijzen rond US$0,35 per ADA, bijna 90 procent verwijderd van zijn all-time high uit september 2021. Bij het zoeken naar goed nieuws over ADA stuit men al snel op situatierapporten van Input Output, het bedrijf achter Cardano. In zijn meest recente wekelijkse rapport is Input Output zoals gewoonlijk optimistisch en stelt dat de ontwikkelingsafdeling op volle toeren werkt. Maar kunnen hieruit werkelijk nieuwe kansen voor Cardano (ADA) worden afgeleid?

Wie regelmatig met Cardano werkt, zal sceptisch zijn over de gerapporteerde vooruitgang. Om te beginnen is de Hydra-update nog lang niet klaar voor lancering op het mainnet, hoewel dit eigenlijk was aangekondigd voor 2022. In Cardano’s roadmap is Hydra een centraal onderdeel van de Basho-fase, waarin de schaalbaarheid van het ecosysteem rond ADA het hoofddoel is. Eerdere updates zoals Alonzo en Vasil in de Basho-fase maakten de verwachtingen om massaal nieuwe use cases naar Cardano te trekken niet waar.

En dus terwijl het wachten op de Hydra-update voor ADA blijft duren, wordt het andere grote doel, Fase Voltaire, bijna vergeten. Daarmee wordt Cardano overgedragen aan zelfbeheer en verliest Input Output zijn macht. Vooralsnog gebeurt er echter nauwelijks iets merkbaars in de uitvoering van dit plan. Critici vragen zich al lange tijd af of ADA in feite niet als “vaporware” moet worden aangemerkt, omdat tijdschema’s en technologische beloftes niet in rijen worden gehouden.

Conclusie: Wordt Cardano een miljardengraf?

Toen Cardano in 2021 qua prijs op een golf van succes voer, steeg zijn (theoretische) marktkapitalisatie tot meer dan 90 miljard dollar. Vandaag staat ADA nog steeds in de top tien van de belangrijkste cryptocurrencies met een marktkapitalisatie van een goede 12 miljard US dollar, maar het maakt de claim om ook concrete, geldverdienende use cases in het ecosysteem te bieden nauwelijks waar. Oprichter Charles Hoskinson noemde onlangs NFT’s als een gebied waarop Cardano zijn technologische superioriteit zou moeten bewijzen. Maar de inkomsten voor Cardano zijn daar laag, en met Ethereum (ETH) en Solana (SOL) zijn twee andere ecosystemen koploper. De evaluatie van het crypto-jaar 2022 liet al het oordeel “mislukking” toe voor ADA en een positief momentum voor Cardano is aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 nog steeds niet herkenbaar.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*