zkSync Mainnet met verbeterde Ethereum Virtual Machine (EVM) is live

zkSync heeft een belangrijke ontwikkelingsstap gezet. In de layer-2 oplossing voor Ethereum (ETH) is een mainnet alpha met geavanceerde EVM nu open voor alle gebruikers. Een apart token van zkSync zou kunnen volgen.

In het uitgebreide ecosysteem van Ethereum (ETH) strijden de zogenaamde laag-2 oplossingen hevig om technologische vooruitgang. Eén benadering is het uitbreiden van de Ethereum Virtual Machine (EVM). De EVM heeft zich gevestigd als de standaard voor het organiseren van slimme contracten en is dus ook de hoeksteen voor de meeste toepassingen op het gebied van gedecentraliseerde financiën (DeFi). Projecten zoals Polygon (MATIC) en zkSync willen een extra functie, zk (zero knowledge) genaamd, toevoegen aan de EVM zodat de module ook werkt wanneer smart contract tegenpartijen beperkte informatie delen en mogelijk opereren vanaf verschillende blockchains.

In deze race om de eerste praktische implementatie van een zkEVM te zijn, ligt zkSync nu voor. In het weekend gaf zkSync zijn mainnet alpha voor een zkEVM vrij en lichtte de stand van zaken toe in een blogpost. Daarin stond dat er een testnet voor de zkEVM was opgezet voor een goed jaar en dat er 3,8 miljoen US dollar was opgehaald om in totaal zeven externe bedrijven opdracht te geven voor grondige veiligheidscontroles. zkSync is dus optimistisch dat zijn eigen zkEVM de praktijktest aankan, maar heeft uit voorzorg toch enkele veiligheidsmaatregelen gepland.

Voor zkSync-gebruikers is de belangrijkste beperking waarschijnlijk dat opnames automatisch 24 uur worden uitgesteld. De achtergrond hiervan is: Om cryptogeld in de zkEVM en zkSync in te voeren zijn zogenaamde bridges nodig. Deze zijn in 2022 echter het belangrijkste doelwit van hackers gebleken en hebben in gevallen als de Ronin Bridge voor vele miljoenen US dollars schade aangericht. Door de uitstroom van geld bewust te vertragen, behoudt zkSync de mogelijkheid van een noodrem in geval van een aanval.

Conclusie: zkSync pioniert met een zkEVM – komt er een eigen cryptocurrency?

Alle Layer 2-oplossingen adverteren met lage transactiekosten en hoge snelheid bij gebruik van de EVM . Dit zijn precies de nadelen die Ethereum (ETH) als Layer 1 met zich meebrengt wanneer het de EVM huisvest. Ondertussen worden Layer 2-oplossingen verfijnd om flexibeler te worden. De zkEVM-aanpak wordt ook nagestreefd door Polygon, waar een overeenkomstige mainnet-bèta deze maandag live moet gaan. zkSync is in dit opzicht naar eigen zeggen al verder gevorderd, en nu moet zijn zkEVM zich in de praktijk bewijzen. Tegelijkertijd vragen beleggers zich af of zkSync ook een eigen token op de markt zal brengen, zoals Arbitrum (ARB) onlangs deed. Dergelijke plannen circuleren uiterlijk sinds de herfst van 2022, maar zijn niet voorzien van updates van zkSync.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*