Polygon (MATIC) lanceert zijn zkEVM – Ethereum-oprichter Buterin geeft groen licht

Enkele dagen na zkSync brengt Polygon (MATIC) nu ook zijn zkEVM (zero knowlegde Ethereum Virtual Machine) uit. Vitalik Buterin, uitvinder van Ethereum (ETH), mocht de eerste transactie in gang zetten.

Polygon (MATIC) vierde gisteren de lancering van zijn zkEVM Mainnet Beta met prominente ondersteuning: Vitalik Buterin plaatste de eerste transactie tijdens een show die live werd uitgezonden op YouTube. Als uitvinder van Ethereum (ETH) is Buterin een gerespecteerd figuur in de cryptoscene, maar hij nam een uitgesproken ontspannen houding aan bij de lancering van het Polygon zkEVM. Buterin stelde “69,042” in als maximumgrens voor de transactievergoeding, wat ruimte laat voor interpretatie.

“69” is in het woordenboek van de undergroundcultuur gekoppeld aan een seksuele praktijk, het licht verschoven “420” zou dienovereenkomstig kunnen staan voor de legalisering van marihuana. In de ingevoegde tekst voor de eerste overdracht in het polygoon zkEVM Mainnet Beta schreef Buterin ook: “Miljoenen beperkingen voor de mens, onbeperkte schaalbaarheid voor de mensheid.” Daarmee doelde hij op het concept van een zkEVM, dat niet alleen bedoeld is om MATIC op middellange termijn naar een nieuw niveau te tillen.

Want bij zkSync had één van Polygons concurrenten zijn zkEVM al in het weekend live laten gaan. EVM is de afkorting voor Etherum Virtual Machine, een standaardmodule voor het opzetten en verwerken van slimme contracten. Achter het achtervoegsel “zk” gaat een extensie schuil die “zero knowledge” heet, wat een EVM flexibeler maakt en minder informatie vereist van contractdeelnemers. Met een zkEVM willen zkSync en Polygon nieuwe mogelijkheden creëren in sectoren zoals gedecentraliseerde financiën (DeFi).

Polygon legde in een blogpost uit dat zijn zkEVM voorlopig nog een centrale instantie (“sequencer”) nodig heeft. Dit geldt ook voor zkSync. In dit opzicht zijn de oplossingen nog niet volledig gedecentraliseerd, wat voor onrust zorgt in delen van de cryptoscene. Polygon richt een fonds van 1 miljoen US dollar op als beloning om mislukte pogingen tot zijn zkEVM aan te trekken.

Conclusie: Polygon op koers voor de toekomst met zkEVM

De koers van MATIC reageerde niet merkbaar op de lancering van zkEVM, dat is opgezet op een eigen netwerk en een optie is voor Polygon-gebruikers, maar geen dwang. Net als bij zSync wachten deskundigen nu met spanning op de praktische resultaten van het gebruik van een zkEVM. Het concept wordt immers als toekomstgericht beschouwd en zou een overtuigend argument kunnen worden wanneer investeerders in het Ethereum (ETH) ecosysteem en daarbuiten kiezen op welk netwerk ze hun zaken willen doen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*