Cardano (ADA): Pragma vereniging opgericht – open source projecten bundelen

Cardano (ADA) lanceert Pragma, een nieuwe vereniging die zich richt op het netwerken van open source projecten voor het ecosysteem. De concrete Pragma-plannen voor 2024 pakken bekende probleemgebieden bij Cardano aan.

Pragma is de naam van een nieuwe vereniging die Cardano (ADA) uit de neerwaartse spiraal wil helpen. De Cardano Foundation legt de achtergrond van Pragma uit in een blogpost. Volgens dit bericht is de vereniging een non-profitorganisatie en heeft het naast de Cardano Foundation nog vier andere oprichtende leden, namelijk Blink Labs, dcSpark, Sundae Labs en TxPipe. Pragma ziet het als haar taak om open source projecten in het Cardano ecosysteem samen te brengen en te ondersteunen. Pragma zal echter geen financiële subsidies bieden.

Het is interessant om te zien welke specifieke doelen Pragma zichzelf heeft gesteld voor 2024. Pragma noemt in eerste instantie precies twee projecten, Aiken en Amaru – en beide richten zich op de technologische beperkingen van Cardano, die herhaaldelijk worden benadrukt door critici. Aiken is een aanpak om slimme contracten op Cardano aanzienlijk te verbeteren. Hoewel slimme contracten al sinds de herfst van 2021 op Cardano bestaan, is hun nut twijfelachtig gebleven omdat ze er niet in slagen complexe taken uit te voeren.

Pragma’s tweede directe project heet Amaru en is bedoeld als software voor Cardano netwerkpunten geschreven in de programmeertaal Rust. Tot nu toe heeft Cardano zich beperkt tot een speciaal pad met Plutus / Haskell, wat de uitwisseling met andere ecosystemen moeilijker maakt. Amaru en Aiken als de eerste twee Pragma projecten klinken daarom prettig praktijkgericht en verstandig.

Het is interessant om op te merken dat Cardano-oprichter Charles Hoskinson in eerste instantie niet betrokken is bij Pragma. Op X verklaarde Hoskinson dat hij geen ontmoetingen had gehad met Pragma-leden en niets wist over de financiering. Hij verwelkomt Pragma echter als een bijdrage aan het onafhankelijker organiseren van de Cardano-gemeenschap.

Conclusie: Pragma vereniging pakt Cardano problemen aan

Charles Hoskinson is een controversieel boegbeeld van Cardano vanwege zijn soms lompe houding en nonchalante omgang met de waarheid. Pragma, met de Cardano Foundation aan boord, slaat een weg in die niet wil verzanden in mensen en modewoorden, maar concrete uitdagingen wil oplossen. Open source als basisvereiste voor Pragma-projecten is ook een aanpak die prioriteit geniet in de cryptoscene buiten Cardano. ADA moest onlangs verwerken dat het uit de top 10 van belangrijkste wereldwijde cryptocurrencies werd gezet – Pragma wekt hoop op een comeback van Cardano.
  “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*