Na de Bitcoin Halvering: Runen gelanceerd – wat kunnen we verwachten van BTC?

De Bitcoin Halvering 2024 vond zaterdagochtend vroeg plaats. Tegelijkertijd werd het nieuwe Runes-protocol gelanceerd. Eerste gevolg: de transactiekosten van Bitcoin schoten omhoog.

Terwijl blok 840.000 in de Bitcoin blockchain op zaterdagavond steeds dichterbij kwam, organiseerden leden van de cryptoscene over de hele wereld feestjes. De reden: juist dit blok activeerde de Bitcoin Halvering 2024, een evenement dat maar eens in de vier jaar plaatsvindt. Aan de ene kant was de grote belangstelling gericht op de vraag of de halvering de prijscurve van Bitcoin zou kunnen beïnvloeden. Aan de andere kant was het duidelijk dat het nieuwe Runenprotocol ook van kracht zou worden met blok 840.000, een ontwikkeling met mogelijk verstrekkende gevolgen.

Terugkijkend op de Bitcoin Halvering 2024 kunnen we nu concluderen dat De markten bleven koel, met de BTC prijscurve die slechts licht fluctueerde direct rond het evenement. Echter, blok 840.000 stortte een recordbedrag van ongeveer USD 2,6 miljoen in de kas van de ViaBTC miner pool. Via BTC had dit blok gemined en omdat er iets magisch is aan het Bitcoin Halveringsblok, werden er hoge transactiekosten geboden om een transactie in dit blok mogelijk te maken. Latere blokken bereikten ook recordhoogtes met transactiekosten van meer dan 1 miljoen dollar. Deze ontwikkeling is niet per se prettig voor Bitcoin-gebruikers. Vóór de halvering moest je normaal gesproken tot 100 sats (de kleinste Bitcoin-subeenheid) aan kosten begroten voor een transactie, wat overeenkomt met iets minder dan USD 10 tegen de huidige wisselkoersen. Bij en direct na de halvering van de Bitcoin explodeerden de kosten tot meer dan 1.500 sats, wat overeenkomt met ongeveer 150 Amerikaanse dollar.

Bitcoin transactiekosten kunnen een permanente kwestie worden

Transactiekosten zijn bijvoorbeeld te zien op Mempool.space: Minder dan 12 uur na de halvering vlakten de Bitcoin transactiekosten weer af op iets meer dan 100 sats. Het onderwerp blijft echter spannend, omdat het nieuwe Runes-protocol ook een rol speelt. Het Runes protocol maakt het eenvoudiger dan ooit om NFT’s en meme coins te creëren in de Bitcoin blockchain. Hiervoor zijn echter extra transacties nodig, die de kosten regelmatig kunnen opdrijven. Real-time gegevens over runes zijn beschikbaar op runealpha.xyz en dat is te zien: Duizenden Runen wachten nog op creatie en meer dan 80.000 verzamelaars en speculanten hebben al Bitcoin Runes in hun portemonnee.

Conclusie: Bitcoin miners profiteren in eerste instantie van halvering

Zelfs vóór de halvering waren Bitcoin NFT’s een trend die extra inkomsten genereerde voor mijnwerkers. Bitcoin mining is eigenlijk geen reden voor miners om blij te zijn, want de gegarandeerde bonus per nieuw blok werd gehalveerd van 6,25 naar 3,125 BTC (gelijk aan ongeveer 200.000 Amerikaanse dollar). Nu ontstaat er echter steeds meer een situatie waarin de transactiekosten die miners bovenop de bonus moeten betalen meer geld opleveren dan de blokbonus zelf. Het is daarom belangrijker dan ooit voor investeerders om de ontwikkeling van de Bitcoin transactiekosten te controleren. Want als je bijvoorbeeld kleine hoeveelheden BTC naar een crypto-beurs wilt sturen, wil je geen astronomische transactiekosten betalen. Het valt nog te bezien of en hoe het Bitcoin-systeem zichzelf zal corrigeren of dat er een geloofsstrijd over runen en ordinalen zal oplaaien. Bitcoin NFT’s hadden eind 2023 al geleid tot felle geschillen in de gemeenschap.

Ondertussen richten de ogen zich nu weer op de prijsontwikkeling van Bitcoin. En zie, voorspellingen dat er een ineenstorting op handen was na de halvering zijn niet uitgekomen, althans niet op de korte termijn. Bij de halvering handelde Bitcoin rond de USD 64.000 en 60 uur later, op maandagochtend, schommelt BTC rond de USD 66.000.
  “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*