Cardano (ADA): Stablecoin DJED lanceert in januari en blaast ecosysteem nieuw leven in

In het ecosysteem van Cardano (ADA) ontbrak tot nu toe een stablecoin. Daar komt binnenkort verandering in met DJED. De lancering van de algoritmische stablecoin DJED is gepland voor januari en zou Cardano aantrekkelijker moeten maken.

Toen Cardano-oprichter Charles Hoskinson in januari het jaarplan voor ADA schetste, was de lancering van een stablecoin voor het ecosysteem ook een van de plannen. Nu maakt het DJED Stablecoin project via Twitter bekend aan de jaarlijkse Cardano conferentie: “Het is officieel! DJED wordt in januari 2023 gelanceerd op het Cardano mainnet!” Hiermee wordt de streefdatum van 2022 net niet gehaald, maar wordt toch een belangrijk stuk van de puzzel voor het ADA-ecosysteem aangepakt.

DJED wordt gesteund door de cryptobedrijven COTI en Input Output, die zelf ook Cardano hebben gelanceerd. De whitepaper over DJED beschrijft een algoritmische stablecoin die bedoeld is om de Amerikaanse dollar te spiegelen. De gevestigde stablecoins Tether (USDT), USD Coins (USDC) en Binance USD (BUSD) zijn klassiek van opzet en garanderen hun 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar via geldreserves. DJED is daarentegen bedoeld om zijn waarde te waarborgen door reserves in andere cryptocurrencies, waarbij ADA een belangrijke rol zal spelen. Maar ten laatste sinds de crash van de algoritmische stablecoin UST in het Terra-ecosysteem (LUNA) in mei is het geloof in dergelijke concepten ernstig geschokt.

Om de risico’s bij de marktintroductie van DJED tot een minimum te beperken, is een geleidelijke invoering gepland. Volgens de beschikbare informatie zal de nieuwe stablecoin aanvankelijk alleen kunnen worden gebruikt om transactiekosten te betalen. Maar Cardano heeft eigenlijk een stablecoin nodig die ook als basis kan dienen voor grotere transacties. Uit de cijfers van DefiLlama blijkt dat het kapitaal dat in het Cardano-ecosysteem voor gedecentraliseerde financiering (DeFi) is verstrekt, is geslonken tot minder dan 60 miljoen dollar. Een van de redenen daarvoor is het ontbreken van een stablecoin.

Conclusie: Stablecoin DJED als probleemoplosser voor Cardano?

De prijscurve van ADA vertoont dit jaar een voortdurende negatieve trend; op Nieuwjaar noteerde Cardano nog rond de 1,30 US dollar en heeft nu moeite om de psychologisch belangrijke grens van 0,30 US dollar te bereiken. Zelfs de update Vasil in september, die gepaard ging met grote verwachtingen, kon ADA niet stimuleren. Het is twijfelachtig of een algoritmische stablecoin DJED met een concept dat terecht met scepsis wordt bekeken, de stemming zal kunnen verbeteren. Maar laten we wachten op de lancering van DJED en dan beoordelen of het Cardano-ecosysteem daardoor echt volwassener wordt.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*