Cardano (ADA): Stablecoin DJED verliest 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar

Eind januari werd de algoritmische stablecoin DJED gelanceerd in het Cardano ecosysteem (ADA). Maar het systeem erachter vertoont zwakheden, DJED verliest de 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar en liquiditeit.

Toen Cardano (ADA) in november 2022 de lancering aankondigde van een stablecoin genaamd DJED, werd het project geassocieerd met hoge verwachtingen. Eindelijk zou er een replica van de Amerikaanse dollar beschikbaar komen in het ecosysteem van Cardano, waardoor de groeisector van gedecentraliseerde financiën (DeFi) gestimuleerd zou worden. Maar nu is een rapport van de experts van “The Cardano Times” opzienbarend: DJED heeft sinds juni consequent zijn doel gemist om 1:1 gekoppeld te worden aan de Amerikaanse dollar en gedecentraliseerde cryptobeurzen (DEX) hebben een gebrek aan liquiditeit voor DJED, zeggen ze.

Sterker nog, gegevens van bijvoorbeeld CoinMarketCap laten ook zien dat DJED momenteel wordt verhandeld tegen 1,08 US dollar en, afgezet tegen de marktkapitalisatie van ongeveer 3,5 miljoen US dollar, is het handelsvolume verdacht laag met iets minder dan 80.000 US dollar. DJED wordt in zijn concept afgedekt door Cardano, er werd gemikt op een overhedging van tussen de 400 en 800 procent. De DJED-website laat echter zien dat de reservegraad is gedaald tot 334 procent en dat er op dit moment geen nieuwe DJED kan worden “gemined”. Cardano had in mei vrolijk aangekondigd dat DJED ook zijn debuut in het Ethereum (ETH) ecosysteem vierde dankzij een technologische meesterzet.

Het probleem wordt duidelijk: DJED zou een algoritmische stablecoin moeten zijn, waarbij niet klassieke bankdeposito’s in Amerikaanse dollars als zekerheid dienen, maar andere cryptocurrencies. Dergelijke concepten worden gerealiseerd door middel van smart contracts, die verondersteld worden automatisch prijsschommelingen te compenseren. Dit werkt in de praktijk blijkbaar niet meer met DJED en het verantwoordelijke cryptobedrijf, COTI, heeft de situatie bevestigd. Of en hoe de situatie weer onder controle kan worden gebracht is op dit moment open.

Conclusie: Cardano stablecoin DJED in zwaar weer

Voor Cardano zijn de problemen bij DJED een nachtmerrie; oprichter Carles Hoskinson zegt dat hij momenteel op vakantie is en geen commentaar geeft op de situatie. “In alle eerlijkheid, wijst The Cardano Times erop: Het protocol waarop DJED is gebaseerd lijkt te werken zoals geprogrammeerd. Het zijn de gedecentraliseerde markten die met DJED spelen en de liquiditeitsproblemen en grote prijsschommelingen veroorzaken. Maar het resultaat voor gewone gebruikers blijft hetzelfde: DJED kan zijn belofte niet waarmaken om te dienen als een veilig anker zoals de Amerikaanse dollar in cryptotransacties in het Cardano ecosysteem.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*