Ripple (XRP): Uitspraak in SEC-zaak toch pas in de herfst?

De rechtszaak tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple over XRP heeft de wereldwijde cryptoscene lange tijd in beweging gebracht. Maar in tegenstelling tot veel verwachtingen werd er in juni geen uitspraak gedaan. Hoe lang gaat het nog duren?

Bijna niemand had een wachttijd van meer dan 30 maanden verwacht: Toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) kort voor kerst 2020 een rechtszaak aanspande tegen Ripple (XRP), was het in principe gebruikelijk in de crypto-industrie om dergelijke zaken buiten de rechtbank om te regelen. Maar Ripple besloot destijds toch door te gaan met een rechtszaak – waarschijnlijk ook vanwege de 1,3 miljard US dollar aan genoegdoening die de SEC eiste. Nu, tweeënhalf jaar later, ruziën zelfs advocaten en experts over de prognose van wanneer de uitspraak zal komen.

Op Twitter, bijvoorbeeld, verwoordt ene meneer Huber het scherp: “Eerst zeggen ze dat het normaal is, dat het lang duurt, perfect. (…) En nu zeggen dezelfde mensen: Ja, maar deze zaak duurt langer dan iemand ooit had verwacht! Maar het is de zaak van de eeuw!” Aangesproken hiermee is de prominente crypto-advocaat John Deaton, die al vroeg inzette op een uitspraak bij SEC tegen Ripple en XRP tegen juni 2023. Hij had voor zijn prognose de uitspraakgeschiedenis van de verantwoordelijke rechter Analisa Torres gebruikt, die volgens zijn waarnemingen normaal gesproken in een vergelijkbaar tempo werkt.

Nu zegt Deaton dat hij ook gevallen heeft gevonden bij rechter Torres waarbij het zes maanden duurt vanaf het einde van de uitgebreide bewijsvoering tot aan de uitspraak – en hij tipt 6 september 2023 als uiterste datum voor de grote dag. Waarnemers merken op dat Ripple CEO Brad Garlinghouse het laatst het begin van de zomer van 2023 beschouwde als een waarschijnlijke datum voor de uitspraak in de rechtszaak met de SEC over XRP. Advocaten, belanghebbenden en experts lijken er echter grotendeels naast te zitten, want juli 2023 staat nu geschreven.

Conclusie: Ripple en XRP in de wacht in de rechtszaal

In de loop van onze jarenlange berichtgeving over XRP hebben ook wij bijvoorbeeld Deaton en Garlinghouse herhaaldelijk aangehaald als procespartijen in SEC v. Ripple. In de voorspellingstijd verwijzen we nu echter weer naar advocaat James Filan, die zijn Twitter-profiel over Ripple en XRP-zaken sinds 20 januari 2023 heeft geopend met de nietjeszin: “Alles is ingediend. Nu wachten we.” Hij had terecht al eind 2022 serieuze vooruitgang in de zaak verwacht, maar pas in 2023. Rechter Torres weet ondertussen dat haar uitspraak heel andere aandacht zal krijgen dan in eerdere tijden, omdat de SEC zich onlangs niet alleen tegen Ripple en XRP heeft gekeerd, maar ook juridische beschietingen afvuurt op de crypto-industrie.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*