Cardano (ADA) staking is legaal volgens oprichter Hoskinson – geen angst voor SEC

In de VS is de cryptobeurs Kraken door de toezichthouder SEC gedwongen te stoppen met zijn stakingdiensten. Bij Cardano (ADA) ziet oprichter Hoskinson niettemin geen problemen voor staking.

Inzetten als een laag risico methode om passief inkomen te genereren met crypto-activa is erg populair onder beleggers. Maar in de VS is de Securities and Exchange Commission (SEC) nu begonnen staking te classificeren als een dienst waarvoor een vergunning nodig is. Het eerste resultaat: de cryptobeurs Kraken sluit onder druk van de SEC zijn stakingprogramma voor Amerikaanse klanten en betaalt ook een boete van 30 miljoen dollar, volgens een persbericht van de SEC. Er circuleren nu vragen over hoe andere cryptobeurzen zich positioneren en of inzetten voor bepaalde cryptocurrencies misschien toch niet legaal zijn. In het geval van Cardano (ADA) heeft oprichter Charles Hoskinson zich al uitgesproken via een videoboodschap en geeft hij het groene licht.

“Ik denk niet dat er een probleem is met Cardano zoals het bestaat,” zei Hoskinson verwijzend naar staking en de SEC, “ik denk niet dat er een probleem is met ons bestaande stakingsmodel.” Hoskinson zegt dat de moeilijkheden voor crypto-beurs Kraken in termen van staking te wijten zijn aan de manier waarop het zichzelf in de markt zet. De kern van dergelijke discussies in de VS is altijd of aanbiedingen uit de crypto-industrie kenmerken van “effecten” hebben en daarom onder de regelgeving van de SEC vallen. Hoskinson had in de zomer van 2022 al uitgelegd dat Cardano vanwege de gedecentraliseerde structuur niet te vergelijken is met effecten.

Ondertussen verklaarde de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase in een officiële blogpost dat het zijn stakingprogramma’s zou voortzetten en indien nodig voor de rechter zou verdedigen. Inzetten als dienst is niet te vergelijken met effecten, zeggen ze. Bovendien zou de lijn van de SEC er alleen maar toe leiden dat Amerikaanse burgers voor hun inzet overstappen naar buitenlandse, niet-gereglementeerde aanbieders.

Het valt nog te bezien of de SEC tevreden is met haar actie tegen Kraken of dat ze andere cryptobeurzen zal aanpakken. In het geval van Cardano is dit ook pikant voor beleggers omdat de inzet zeer hoog is. Uit blockchaingegevens blijkt momenteel dat bijna 74 procent van alle ADA in omloop is gestort voor staking. Hoskinson wil niet volledig uitsluiten dat Cardano Staking in de toekomst onder de loep van de autoriteiten komt te liggen en dat details worden weggelaten.

Conclusie: Staking als dienst in de VS onder algemene verdenking?

Voor u als belegger die in de EU woont, hebben de acties van de SEC geen directe gevolgen, staking als dienst blijft in dit land geaccepteerd en Kraken zet ook zijn stakingprogramma’s voor niet-Amerikaanse klanten voort. Maar het valt te verwachten dat in de toekomst de regelgevers kritischer naar het inzetten van middelen zullen kijken en dat ook verschillen in mechanismen belangrijk zullen zijn. Dan zullen we moeten zien of Cardano-baas Hoskinson gelijk heeft met zijn stelling dat ADA door en door gedecentraliseerd is en daarom niet bang hoeft te zijn voor juridische beperkingen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*