Terra Classic (LUNC): Mogelijke invloed van Allnodes staking ter discussie

In Terra Luna Classic (LUNC) wordt de stakingdienst Allnodes bekritiseerd omdat het door zijn marktmacht de decentralisatie in gevaar brengt. De fundamentele discussie hierover gaat verder dan Terra.

De instorting van het Terra ecosysteem in mei 2022 met minstens 40 miljard US dollar aan schade is onvergeten en heeft Terra Luna Classic (LUNC) opgeleverd, een altcoin die momenteel onder speciale observatie staat. Met Terra Luna Classic is namelijk een situatie ontstaan waarin de decentrale opzet in gevaar lijkt te komen. Daartoe moet men weten dat Terra Luna Classic op zelfbestuur vertrouwt en dat reeds een derde van de door LUNC vertegenwoordigde stemrechten volstaat om verregaande controle uit te oefenen. En het is precies dit detail dat de afgelopen weken in de gemeenschap hevig is besproken, nu de stakingdienst Allnodes dichter bij een dergelijke macht is gekomen. Als Allnodes zou willen, zou het de blockchain van LUNC kunnen stoppen, zichzelf een voordeel geven en zelfs de volgende crash bij Terra veroorzaken – althans, zo luidt de vrees.

Het is een feit: toen Terra Luna Classic vanaf mei 2022 zijn herlancering inzette, haakten de meeste grote weddenschappen af. Allnodes bleef echter trouw aan LUNC (voorheen LUNA) en vond zo steeds meer klanten die hun tegoeden voor staking neerlegden. Dit houdt in theorie ook verband met de mogelijkheid voor Allnodes om stemrecht uit te oefenen voor LUNC geparkeerd voor staking. CEO Konstantin Boyko-Romanovsky bevestigde dat zijn bedrijf zoiets niet zou doen omdat het bedrijfsmodel dan dood zou zijn. Maar de scepsis houdt aan en daarom is Glassnodes begonnen om op een website dagelijks zijn theoretische stemaandelen in verschillende crypto-ecosystemen te presenteren. Momenteel staat daar 28 tot 29 procent voor Terra Luna Classic, maar deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Via Twitter verzekert Glassnodes ook dat het werkt aan vermindering van het stemrecht bij LUNC, dat gevaarlijk sterk wordt geacht. Eén stap was de verhoging van de vergoedingen voor het staken van LUNC – critici hadden gevraagd geen nieuwe klanten meer toe te laten. Maar met het oog op een marktkapitalisatie van ongeveer 1 miljard US dollar voor Terra Luna Classic en de overeenkomstige vraag naar LUNC-staken, ging Glassnodes blijkbaar te ver. In de gemeenschap blijven oproepen circuleren om op zoek te gaan naar alternatieven voor Allnodes.

Maar zelfs voor wie niet in Terra Luna Classic investeert, is de kwestie van het stemrecht en de uitoefening ervan van cruciaal belang. Want net als LUNC worden ook veel andere cryptocurrencies getroffen door het feit dat grote aandelen van de staking business geclusterd zijn bij individuele aanbieders. Cryptobeurzen zoals Binance, Coinbase en Kraken voeren staking uit namens hun klanten en hebben dus in theorie de mogelijkheid om stemrecht uit te oefenen. Veel beleggers zijn zich hiervan niet eens bewust, klagen critici.

Conclusie: Terra Luna Classic als schoolvoorbeeld van decentralisatieproblemen

Het principe van decentralisatie is verankerd in Bitcoin en Co. omdat de concepten van cryptocurrencies de invloed van individuen willen minimaliseren en netwerken onafhankelijk van individuen moeten functioneren. In de praktijk vertrouwen beleggers echter graag op dienstverleners, bijvoorbeeld voor staking, en dragen zo bij tot trends die grote marktdeelnemers verder versterken. Hier vraagt de crypto-industrie om oplossingen die op transparante wijze de uitsluiting van buitensporige invloed van individuele marktdeelnemers waarborgen en bijvoorbeeld ook een scheiding aanbrengen tussen staking en stemrecht. Voorlopig zal Terra Luna Classic moeten leven met het feit dat LUNC gevaarlijk nauw verbonden is met glazen knooppunten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*