Ripple (XRP) CEO Garlinghouse: Andere landen reguleren crypto slimmer dan VS

Brad Garlingouse, CEO van Ripple (XRP), prijst landen als Dubai, Australië en het Verenigd Koninkrijk voor vooruitstrevende initiatieven om cryptocurrencies te reguleren. Hij geeft de VS een negatief rapport.

Het wachten op een uitspraak in wat misschien wel de belangrijkste Amerikaanse cryptozaak is, gaat door, met de Securities and Exchange Commission die Ripple beschuldigt van het verkopen van XRP in 2014 zonder de nodige goedkeuring. Terwijl de rechtbank in New York werkt aan een uitspraak, richt Ripple CEO Brad Garlinghouse zijn aandacht op overkoepelende kwesties in de crypto-industrie. Via Twitter haalt hij actuele voorbeelden aan van verschillende landen die werken aan duidelijke richtlijnen voor regulering van Bitcoin en Co. en daarmee volgens hem ver voorlopen op de VS:

  • Volgens Garlinghouse heeft Dubai onlangs een gedetailleerd reglement gepubliceerd waarin onder meer wordt verduidelijkt hoe crypto mag worden geadverteerd en wat in acht moet worden genomen bij de uitgifte van cryptocurrencies. Ripple heeft al een regionaal kantoor in Dubai en ook andere marktdeelnemers zoals de cryptobeurs Binance voelen zich in goede handen in de stadstaat.
  • In Australië is de regering volgens Garlinghouse begonnen met het hervormen van het regelgevingskader voor de crypto-industrie. Versterkte consumentenbescherming moet een rol spelen, evenals duidelijke richtsnoeren voor het verlenen van vergunningen. Op dit moment worden de burgers opgeroepen om hun argumenten naar voren te brengen. Daarna wil Australië de cryptoregulerende hervormingen in wetgeving omzetten.
  • In het geval van Groot-Brittannië erkent Garlinghouse het doel van de nieuwe regering om een wettelijk kader voor de crypto-industrie te creëren dat bedrijven in staat stelt te innoveren en tegelijkertijd de financiële stabiliteit waarborgt. Op die manier zou Londen erin kunnen slagen het mondiale centrum voor de crypto-industrie te worden, zoals het in het verleden heeft nagestreefd.
  • In Zuid-Korea hebben de autoriteiten onlangs richtsnoeren uitgevaardigd over hoe veiligheidstokens verschillen van munten die als betaalmiddel dienen, schrijft Garlinghouse. Dit zou dan ook leiden tot andere regelgeving.

Garlinghouse benadrukt dat hij de lijst kan voortzetten met bijvoorbeeld Brazilië, waar de wetgever ook werkt aan nieuwe richtsnoeren voor de crypto-industrie. Het komt erop neer dat de Ripple CEO landen in het voordeel ziet waar overheden en regelgevers hun leiderschapsrol vervullen en zo de weg vrijmaken voor een succesvolle crypto-economie. In de VS daarentegen wordt aan deze basisvoorwaarden niet voldaan, aldus Garlinghouse. Garlinghouse ging in zijn rondvraag niet in op de rechtszaak tussen de SEC en Ripple over XRP.

Conclusie: Zet de VS echt de rem op de cryptosector?

Het juridische geschil tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission en Ripple is niet alleen trendsettend voor XRP, maar zou ook een impact kunnen hebben op andere cryptocurrencies en bedrijven. In dit opzicht heeft Garlinghouse een punt van applaus gevonden in de cryptoscene met zijn verwijzing naar de praktijk in andere staten. In feite heeft de SEC tot nu toe een uiterst conservatief standpunt ingenomen over crypto en overreguleert zij liever in het belang van consumentenbescherming dan innovaties op hun beloop te laten. Maar al met al ontbreekt in de VS een duidelijke juridische lijn waarop de crypto-industrie zich kan oriënteren. Het is dus begrijpelijk dat Garlinghouse, niet alleen in het belang van Ripple en XRP, eist dat de VS de groei-industrie van crypto tegemoet komt met competente wetten in plaats van door de ontwikkelingen heen te slapen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*