Solana (SOL): belangstelling voor DeFi neemt af, maar NFT-afdeling groeit

Solana (SOL) staat onder druk vanwege nauwe banden met het insolvente crypto-imperium rond FTX. Negatieve gevolgen kunnen worden waargenomen in de belangrijke DeFi divisie, maar er zijn positieve signalen van de NFT divisie.

Solana (SOL) werd vanaf zijn IPO-debuut in april 2020 gerangschikt als een veelbelovende Decentralised Finance (DeFi)-munt, en kwam eind 2021 tijdelijk in de top vijf van meest gekapitaliseerde wereldwijde cryptocurrencies terecht. Maar toen cryptobeurs FTX en aanverwante cryptobedrijven in november 2022 het faillissement aanvroegen, nam de prijscurve van Solana een brutale duikvlucht. Dit komt omdat FTX-oprichter Sam Bankman-Fried Solana publiekelijk tot zijn favoriete munten rekende en grote SOL-reserves had geregeld. De vrees blijft bestaan dat deze reserves in de insolventieprocedure worden geconcentreerd en dat Solana verder zal kelderen.

Ruim drie maanden later is het dus tijd om de huidige situatie van Solana onder de loep te nemen. De kortstondige hype rond de meme munt BONK in Solana’s ecosysteem is al vervaagd en de focus ligt daarom op de fundamentals. In het DeFi segment is de trend voor SOL duidelijk negatief; uit gegevens van DeFiLlama blijkt hoe kapitaal onder Solana langzaam uit DeFi blijft stromen, terwijl concurrerende ecosystemen zoals Arbitrum of Optimism groeien. Ook belangrijke DApps voor DeFi met Solana, zoals Raydium en Saber, noteren aanzienlijke dalingen in gebruikersaantallen, onthult de datadienst DappRadar.

De afdeling NFT daarentegen geeft positieve signalen af voor Solana. De analisten van Delphi Digital hebben een inventarisatie gepubliceerd op Twitter en stellen: Solana is uitgegroeid tot het tweede grootste ecosysteem voor NFT’s achter Ethereum (ETH) en heeft zijn marktaandeel in de afgelopen elf maanden meer dan verdubbeld van 6 naar 14 procent. Soms is het aantal mensen dat Solana NFT’s koopt zelfs groter dan het aantal verkopers, aldus Delphi Digital. Daarom mag worden verwacht dat Solana in 2023 de nummer twee van het NFT-ecosysteem zal blijven.

Conclusie: Solana met licht en schaduw – SOL voorspelling moeilijk

De Solana-gemeenschap vermoedt dat de toekomstperspectieven van SOL voorlopig zullen worden beïnvloed door wat er in de FTX-insolventieprocedure gebeurt. Voor zover bekend zit ten minste 10 procent van alle SOL’s nog in de failliete boedel en zullen eventuele verkopen waarschijnlijk een aanzienlijke prijsdruk veroorzaken. Solana zal zich nauwelijks staande kunnen houden tussen de zeer grote cryptocurrencies met alleen NFT’s, dus is het zaak de DeFi-divisie nieuw leven in te blazen. Of dit lukt met een zwaar aangetast imago en lege kassen lijkt twijfelachtig. Met prijzen rond de 20 US dollar ligt Solana momenteel ruim 90 procent onder de all-time highs van eind 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*