Cardano (ADA): Toekomstig zelfbestuur besproken als CIP-1694

Cardano (ADA) bereidt zich voor op de introductie van zelfbestuur. Hoe dit zou moeten werken wordt geschetst onder het voorstel CIP-1694 en wordt momenteel besproken in de community. Wordt dit een doorbraak voor Cardano?

Als de nummer zeven van ‘s werelds meest gekapitaliseerde cryptocurrencies haalt Cardano (ADA) regelmatig het nieuws. Aan de ene kant zijn er optimistische beschrijvingen van de toekomst, vaak aangedragen door Cardano-oprichter Charles Hoskinson zelf. Aan de andere kant zijn er steeds luidere stemmen die zich teleurgesteld van ADA afkeren en Cardano classificeren als “vaporware”. Feit is: de prijscurve van ADA dobbert voort en de meerderheid van de investeerders staat duidelijk in het rood. De hoop richt zich nu op zelfbestuur voor Cardano, dat prominent op de routekaart van ADA staat sinds uiterlijk september 2022.

Specifiek heeft blockchainbedrijf Emurgo een zogenaamd Cardano Improvement Proposal (CIP) nummer 1694 ingediend. Emurgo is een van de oprichters van Cardano en CIP-1694 wordt gesteund door Input Output, de meerderheidsoprichter. Op dit moment promoot Input Output workshops over CIP-1694 en laat weten dat het werk aan een stemmodule genaamd Catalyst bijna klaar is bij ADA. Met CIP-1694 zal de extra functie als governance token worden geactiveerd bij ADA en zal de gemeenschap beslissen over Cardano strategieën op de middellange termijn. Emurgo stelt voor om dit proces gefaseerd te doorlopen en te beginnen met een commissie om een soort Cardano basiswet op te stellen.

Dit betekent dat ADA op de middellange termijn zal worden “bestuurd” door een Decentrale Autonome Organisatie (DAO) en dat het verdeelde kamp van investeerders daar tot besluiten moet komen. Dit komt overeen met het principe van de grootst mogelijke decentralisatie, dat Cardano altijd heeft beloofd, en heeft zijn charme, althans in theorie. Maar je zou ook kunnen spotten met het feit dat Input Output, Hoskinson en Emurgo zich met CIP-1694 aan hun verantwoordelijkheid willen onttrekken.

Conclusie: Zelfbeheer bij Cardano – een uitweg uit de stagnatie?

Er zijn de afgelopen jaren genoeg initiatieven geweest bij Cardano om ADA te helpen om geldgevende use cases te worden. De prijscurve van ADA laat echter zien dat deze grotendeels zijn uitgewoed zonder effect en Cardano krijgt bijvoorbeeld niet echt voet aan de grond in de snelgroeiende Decentralised Finance (DeFi) sector, ondanks de nieuwe stablecoin DJED. Of CIP-1694, en daarmee het begin van zelfbestuur bij Cardano, een ommekeer kan inluiden zou wel eens een essentiële vraag voor ADA kunnen worden.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*