Ripple (XRP) gespaard van rechtszaken SEC tegen Coinbase en Binance

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft deze week Coinbase en Binance aangeklaagd, waaronder meer dan een dozijn altcoins. Waarnemers puzzelen: Waarom werd Ripple (XRP) in het bijzonder vrijgesteld?

In de VS kwam de actie van de SEC tegen de crypto-industrie deze week tot een hoogtepunt: op maandag klaagde de SEC Binance aan, ‘s werelds grootste cryptobeurs, gevolgd door Coinbase, de Amerikaanse marktleider, op dinsdag. Een belangrijke bijkomstigheid is dat de SEC ook voor het eerst een flink dozijn cryptocurrencies officieel als “effecten” heeft geclassificeerd en daarmee het toekomstperspectief van populaire altcoins zoals Solana (SOL) of Cardano (ADA) heeft vertroebeld. Opvallend is echter dat de SEC Ripple (XRP) in geen van de nieuwe klachten noemt.

Toch sleept de SEC Ripple al sinds december 2020 voor de rechter met het argument dat XRP behoort tot de groep effecten die goedkeuring behoeven. Terwijl Coinbase en de Amerikaanse uitloper van Binance de handel in XRP eind 2020 al in de ijskast hebben gezet – maar bij geen enkele andere cryptocurrency dan Ripple heeft de SEC zo diep gegraven in het proces van het opbouwen van een bewijsspoor richting Securities. Is het zo dat de SEC simpelweg vergeten is om XRP op te nemen in haar rechtszaken tegen Coinbase en Binance? Dit wordt ondersteund door het feit dat de klachten elk stellen dat de lijst van “verboden” cryptocurrencies niet noodzakelijkerwijs volledig is.

Aan de andere kant lijkt het moeilijk voor te stellen dat een SEC een van haar belangrijkste tegenstanders, Ripple, zou weglaten in nieuwe rechtszaken. Er wordt dus druk gespeculeerd dat de SEC vermoedt dat ze haar rechtszaak tegen XRP niet zal winnen. Om de nieuwe rechtszaak niet te belasten met de Ripple-zaak, waarin een nederlaag dreigt, heeft de SEC XRP deze keer uitgesloten, zo luidt de theorie. In het mammoetproces van de SEC tegen Ripple wordt op 13 juni de publicatie van pikante SEC-documenten verwacht, die ook licht kunnen werpen op hoe de status van individuele cryptocurrencies binnen de autoriteit wordt besproken. Een uitspraak volgt dan naar verwachting in de zomer.

Conclusie: Ripple en XRP als geheime winnaars in de strijd van de SEC tegen Coinbase en Binance?

Een blik op de prijsontwikkelingen van de belangrijkste wereldwijde cryptocurrencies laat zien dat Ripple er deze week bovenuit stak, terwijl XRP de algemene trend ontweek en winst boekte. Dit suggereert mogelijk dat, vanuit het perspectief van professionele handelaren, de SEC de zaak tegen Ripple en XRP intern al heeft opgegeven. Aan de andere kant zou het voor de SEC geen probleem zijn om XRP later toe te voegen in haar bewijs tegen Coinbase en Binance. Maar één ding is duidelijk: nu de SEC heeft gefloten op een brede aanval op de crypto-industrie, ontstaat daarbinnen een voorheen ongeziene brede solidariteit tegen regulering zonder richtlijnen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*