Pikant detail over rechtszaak SEC: chef Gensler wilde Binance eerder adviseren

Binance verdedigt zich tegen de rechtszaak die is aangespannen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) met een sappig detail: SEC-chef Gary Gensler had zichzelf in 2019 aangeboden als adviseur van de cryptobeurs. Ondertussen reageert Coinbase ook op beschuldigingen.

Begin deze week publiceerde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) klachten tegen de cryptobeurzen Binance en Coinbase. Nu beginnen de beklaagden hun verdedigingslinies op te bouwen. Daarbij onthult Binance een sappig detail over SEC-chef Gary Gensler en eist dat hij persoonlijk wordt uitgesloten van de procedure. Zoals de Amerikaanse zender CNBC meldt, had Gensler aangeboden om in 2019 op te treden als adviseur van Binance. In deze context waren er ook verschillende ontmoetingen geweest tussen Gensler en vertegenwoordigers van Binance, tot en met CEO Changpeng Zhao. CNCB baseert haar rapport op de wettelijke vertegenwoordigers van Binance. Volgens het rapport willen die nu dat Gensler wordt uitgesloten van de procedure.

Genser was in 2019 docent aan de Universiteit van Massachusetts en doceerde over blockchains en cryptocurrencies. Pas in 2021 werd hij hoofd van de SEC op voorstel van de Amerikaanse president John Biden. Het contact tussen Gensler en Binance CEO Changpeng Zhao werd naar verluidt in 2019 informeel voortgezet, maar leidde niet tot een officiële afspraak. Volgens CNBC wees een woordvoerder van de SEC vermoedens van belangenverstrengeling van de hand en zei dat Gensler zich bewust was van zowel ethische verplichtingen als partijdigheidsregels. De Amerikaanse pers heeft echter ook een optreden van Gensler voor het House Finance Committee opgegraven waarin hij beweerde dat hij geen cryptocurrencies bezit en geen bedrijven in de crypto-industrie adviseert. Er blijft een nasmaak over, zo blijkt uit de teneur.

Coinbase en Binance willen voorlopig doorgaan met US business as usual

Ondertussen heeft Coinbase ook zijn zegje gedaan in de eigen kwestie. Chief legal counsel Paul Grewel zei in de podcast “The Scope” dat er nog geen beslissing was genomen over het al dan niet schrappen van cryptocurrencies vanwege de klacht van de SEC. De SEC beschuldigt Coinbase er onder andere van dat het sommige cryptocurrencies aanbiedt voor handel, hoewel deze zouden moeten worden geclassificeerd als effecten en dus onderworpen zijn aan vergunningen. Op de lijst staan Cardano (ADA), Solana (SOL) en Polygon (MATIC), drie van de 10 meest gekapitaliseerde cryptocurrencies wereldwijd.

Binance had op zijn beurt aanvankelijk na de rechtszaak aangekondigd dat het ongeveer 100 handelsparen in de VS van de lijst zou schrappen. In het geval van Binance maakte de SEC specifiek bezwaar tegen de notering van 12 cryptocurrencies. Binance heeft nu echter zijn standpunt heroverwogen en in een update (https://support.binance.us/hc/en-us/articles/15133607064983-Binance-US-Will-Remove-Select-Trading-Pairs-Has-Paused-OTC-Trading) aangekondigd dat het slechts 10 handelsparen zal schrappen, en slechts 2 daarvan ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit is besloten na grondig overleg en op verzoek van klanten. De lijst van cryptocurrencies die door de SEC worden aangevallen in verschillende rechtszaken is nu gegroeid tot minstens 55.

Conclusie: Crypto-industrie slaat handen ineen om SEC-aanval af te slaan

In het verleden had met name Coinbase – zij het met tegenzin – regelmatig toegegeven als de SEC ergens bezwaar tegen had, door bijvoorbeeld een renteaanbod op stortingen in stablecoins in te trekken. Dit toegeven aan de SEC is duidelijk voorbij en Coinbase lijkt zich schrap te zetten voor een lange rechtszaak. Binance had direct na de rechtszaak tegen zichzelf “resoluut verzet” aangekondigd en toont nu zelfs offensieve kracht met voor Gensler onaangename details. De twee zwaargewichten onder de cryptobeurzen laten ook zien dat ze het gevecht met de SEC niet over de rug van klanten willen aangaan en hebben tot nu toe grotendeels afgezien van vrijwillige noteringen van populaire cryptocurrencies, die de SEC de facto wil verbieden. Ondertussen vertoont de algehele cryptomarkt tekenen van consolidatie en lijkt de eerste schok na de SEC-breedteslag af te nemen omdat de aangevallen marktdeelnemers niet bezwijken.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*