Cardano verdedigt zich tegen SEC classificatie als effect – maar ADA met prijsdaling

Cardano speelt een prominente rol in de recente rechtszaken van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission tegen de crypto-industrie. Maar Cardano bedrijf Input Output verdedigt zich tegen de beschuldiging dat ADA onderhevig is aan goedkeuring.

Met een prijsdaling van ongeveer 15 procent is Cardano (ADA) sinds het begin van de week een van de grote verliezers in de laatste golf rechtszaken die zijn aangespannen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In de klachten tegen de cryptobeurzen Binance en Coinbase noemt de SEC Cardano een prominent voorbeeld van altcoins die eigenlijk effecten zijn. Daarom is ADA vergunningplichtig en zou de handel in Cardano in de VS verboden moeten worden, aldus de SEC. Input Output, het bedrijf achter Cardano, wil hier niet op ingaan en heeft een verklaring gepubliceerd. Volgens Input Output bevatten de uitspraken van de SEC “veel feitelijke onjuistheden” en is het geenszins bereid om zijn werkwijze aan te passen.

“Onder geen enkele omstandigheid is ADA een effect onder de Amerikaanse aandelenwetten,” schrijft Input Output verder. De SEC probeert “regulering door handhaving”, zegt Input Output, en dat is de verkeerde weg. Blijkbaar heeft de SEC niet begrepen hoe gedecentraliseerde blockchains werken – maar dat is een voorwaarde voor verantwoorde richtlijnen. Ze steunen slimme regelgeving (in de cryptosector) die gebruikers beschermt. Maar tegelijkertijd moet deze regelgeving “de transparante en gedecentraliseerde aard van blockchains erkennen”, aldus Input Output.

Deze uitspraak hielp in eerste instantie echter niet tegen de negatieve trend van Cardano. Blockchaingegevens laten een sterke stijging van de handelsomzet met ADA zien sinds de rechtszaken van de SEC bekend werden, en analisten lezen dit vooral als een gevolg van verkopen door zogenaamde whales (grote beleggers). Aan de andere kant laten de gegevens van Coinglass over de handel met ADA derivaten een licht overwicht zien voor long posities, dat wil zeggen inzetten op stijgende prijzen voor Cardano. De meerderheid van deze handelaren verwacht daarom slechts een tijdelijke fase van zwakte voor ADA.

Conclusie: Cardano sluit zich aan bij de groep SEC-tegenstanders

Direct na de eerste klacht van de SEC tegen Binance op maandag, reageerde Cardano-oprichter Charles Hoskinson scherp via Twitter en beschuldigde de SEC er indirect van een vrijheidsstrijd te ontketenen. Hoskinson is geboren in de VS en is niet alleen in zijn thuisland een crypto beroemdheid. Hoskinson had de autoriteit al scherp bekritiseerd in verband met de actie van de SEC tegen Ripple (XRP) en verdedigde uit voorzorg ADA tegen regulering begin 2023. De duidelijke koers van Input Output voor Cardano tegen de SEC komt dus niet als een verrassing en het is weer een belangrijke Amerikaanse marktdeelnemer die vastbesloten is zich te verdedigen tegen de SEC.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*