Cardano (ADA) Upgrade Alonzo is live – hoge verwachtingen gerechtvaardigd?

Gisteravond werd de langverwachte upgrade Alonzo geactiveerd bij Cardano (ADA). Het brengt slimme contracten in het ecosysteem. Maar Cardano Alonzo blijft omstreden.

Zoals gepland, ging de lancering van de Alonzo upgrade door bij Cardano (ADA) laat op zondagavond. Input Output, het bedrijf achter Cardano, vierde de verhuizing op Twitter als het begin van “een nieuw tijdperk” bij ADA. De markt reageerde echter voorzichtig. De prijs van Cardano verloor ongeveer 5 procent in de afgelopen 24 uur en ADA wordt momenteel verhandeld op iets meer dan 2,40 Amerikaanse dollar, ver van zijn all-time high van iets minder dan 3,10 Amerikaanse dollar. Blijkbaar heeft de op vele plaatsen geuite scepsis voorlopig de overhand gekregen, waardoor wordt betwijfeld of Alonzo kan waarmaken wat met Cardano werd beloofd.

Smart Contracts bij Cardano door Alonzo – waar zijn de toepassingen?

Cardano-oprichter Charles Hoskinson had via Alonzo altijd al een doorbraak naar nieuwe toepassingsgebieden voor ADA voorspeld, omdat de upgrade slimme contracten mogelijk zal maken. Dit moet de weg vrijmaken voor ADA in de richting van DeFi en DApps. Met de grote concurrenten Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB) en Solana (SOL), kan men zien hoe bloeiende ecosystemen zijn ontstaan en hebben geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen voor de altcoins.

Alonzo op Testnet toonde echter ernstige beperkingen aan voor slimme contracten. Typische toepassingen waarop bij de lancering eigenlijk werd gehoopt, zoals gedecentraliseerde cryptobeurzen (DEX) of blockchainspellen, zijn nog niet beschikbaar. Hoskinson zelf wil de bruikbaarheid van slimme contacten bij ADA bewijzen door hen te laten stemmen over de naam voor een stofkreeft. Critici zoals Ethereum-expert Antony Wassano hadden al voor de lancering van Alonzo stemmen verzameld van ontwikkelaars, die DeFi onder Cardano grotendeels onmogelijk achten met de huidige slimme contracten.

Verrassend genoeg is Input Output in een recente blogpost ook teruggekomen en schrijft hij dat men voorbereid moet zijn op een hobbelige weg. Sommige vroege DApps zullen waarschijnlijk problemen hebben, gebruikerservaringen zullen niet altijd perfect zijn en beveiligingslacunes kunnen niet worden uitgesloten, aldus Input Output. Dit is nog een reden waarom de Cardano-gemeenschap wordt opgeroepen om publiekelijk achter ADA te staan en kritiek in twijfel te trekken. Wat de PR-afdeling van Cardano zegt, klinkt niet erg zelfverzekerd.

Conclusie: Cardano heeft hoog gegokt

Zonder te vervallen in leedvermaak: Input Output en Hoskinson hadden ongelijk met hun offensief gepresenteerde optimisme voor Alonzo bij Cardano. Na jaren van voorbereiding had er bewijs moeten zijn, met werkbare nieuwe toepassingen, van hoe geld verdienende bedrijfslijnen rond Cardano zullen worden ontwikkeld. Voor zover bekend zijn deFi projecten onder Cardano op zoek naar oplossingen om complexe taken in real time in te bedden in de smart contracts die nu toch bestaan. Later deze maand nodigt Cardano ontwikkelaars van over de hele wereld uit voor een bijeenkomst. Uiterlijk tegen die tijd zal Cardano praktische impulsen nodig hebben als ADA zelf weer wil schitteren in plaats van voortdurend publiekelijk met kritiek en scepticisme te maken te krijgen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*