Coinbase doelwit van US Securities and Exchange Commission na Ripple en Uniswap

De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase zet zich schrap voor een hoop problemen met de SEC. Waarnemers herkennen een rigoureuze aanpak in het optreden van de SEC, ook ten aanzien van Ripple en Uniswap.

Toen het hoofd van Coinbase, Brian Armstrong, een paar dagen geleden uitgebreid sprak op Twitter, moet hij de explosiviteit van zijn uitspraken hebben ingecalculeerd. Armstrong beschuldigt in feite de machtige Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) van het belemmeren van innovatie en het bedreigen van Coinbase met rechtszaken zonder reden. Coinbase is sinds april beursgenoteerd en werkt volgens Armstrong al maanden aan een aanbod waarmee klanten een aantrekkelijke rente kunnen verdienen op stortingen in de Stablecoin USD Coin (USDC). Maar de SEC weigerde een constructieve dialoog aan te gaan over de wijze waarop dit aanbod wettelijk in overeenstemming zou kunnen worden gebracht. In plaats daarvan heeft de SEC aangekondigd dat het naar de rechter zal stappen als Coinbase zijn aanbod uitrolt.

Volgens deskundigen heeft Armstrong met zijn spraakmakende uitspraken een wespennest doen ontstaan. Want de SEC is allesbehalve gezellig met de crypto-industrie in 2021. In de lopende rechtszaak tegen Ripple toont de SEC geen tekenen van bereidheid tot een compromis en blokkeert de Amerikaanse handel met XRP nu al negen maanden effectief. Bovendien werd begin september bekend dat de SEC een vooronderzoek instelt tegen Uniswap (UNI) en voornemens is de toezichthoudende terughoudendheid ten aanzien van de afdeling DeFi op te geven. Met Coinbase, Ripple en Uniswap zouden drie crypto-industrie zwaargewichten tegelijkertijd in conflict zijn met de SEC. Sommigen hadden gehoopt dat met de benoeming van Gary Gensler als het nieuwe hoofd van de SEC, men zich meer bewust zou worden van de realiteit van de moderne tijd.

Armstrong citeert nu met smaak Gary Gensler uit zijn sollicitatie toespraak. Onder zijn leiding moet de SEC zorgen voor duidelijkheid en sturing voor de economie. Maar hijzelf, Armstrong, was er niet in geslaagd een afspraak te krijgen met Gensler of andere SEC-vertegenwoordigers. Volgens Armstrong had Coinbase de SEC proactief benaderd en had het ook aanvullende vragen beantwoord over het nieuwe financiële product en corporate governance. Maar het enige wat hieruit voortkwam was de dreiging van de SEC met gerechtelijke stappen zonder enige argumentatie. Armstrong ziet de Coinbase leningdeal met USDC, die hier al wordt aangeprezen, als een volkomen normaal proces. In feite zijn dergelijke deals al lang gemeengoed op andere crypto beurzen. En de beruchte Howey Test, die de bevoegdheid van de SEC afbakent, is evenmin van toepassing op een krediettransactie.

Conclusie: Amerikaanse crypto-industrie ligt overhoop met de SEC

Armstrong concludeert dat Coinbase zich waarschijnlijk schrap zal moeten zetten voor een rechtszaak met de SEC om juridische duidelijkheid te krijgen. Ripple CEO Brad Garlinghouse verwelkomt hem al (cynisch) op het feest en zelfs Coinbase’s directe concurrent Kraken geeft blijk van solidariteit. In ieder geval steunt Kraken CEO Jesse Powell Armstrong en Coinbase op Twitter. De SEC bevoordeelt het traditionele banksysteem en belemmert de crypto-industrie. Daarmee maakt Powell een doorslaggevend detail duidelijk: Coinbase wil vier procent rente per jaar bieden op de stablecoin USDC en maakt daar agressief reclame voor door acht keer meer rente te garanderen dan banken.

De drie zaken Ripple, Uniswap en Coinbase zijn vanuit het oogpunt van de SEC zeker te verschillend om eenvoudigweg over één kam te worden geschoren. Maar het voorspelt niet veel goeds wanneer de SEC, onder leiding van haar hoofd Gary Gensler, altijd machtsbelust is en agressief op zoek gaat naar rechtsmiddelen. Armstrong, toch al voor Coinbase, merkt op: “Regulering via rechtszaken zou het laatste redmiddel moeten zijn voor de SEC, niet het eerste.” Of dit de SEC op andere gedachten zal brengen is nogal onwaarschijnlijk. Meer duels tussen de SEC en de crypto-industrie in de VS liggen in het verschiet.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*