Litecoin (LTC): vals nieuws over samenwerking met Walmart lokt prijsstijgingen uit

Op maandagmiddag sprong de prijs van Litecoin (LTC) plotseling met meer dan 30 procent omhoog. Maar het nieuws van een samenwerking met winkelgigant Walmart was vals.

Te mooi om waar te zijn: Gistermiddag deed plotseling het nieuws de ronde dat Walmart Litecoin (LTC) als betaalmiddel zou accepteren als onderdeel van een partnerschap. Dit was “breaking news” voor verschillende cryptoplatforms en zelfs het persbureau Reuters verspreidde het nieuws aan zijn klanten. De prijs van Litecoin schoot binnen een uur omhoog van iets minder dan 180 US dollar naar meer dan 230 US dollar. Eigenlijk voor de hand liggend, want voor LTC als altcoin met een focus op gebruik als betaalmiddel zou een samenwerking met Walmart (meer dan 500 miljard US dollar aan jaaromzet) een big deal zijn. Het addertje onder het gras: de media waren consequent gevallen voor een persbericht dat noch van Walmart, noch van de Litecoin Foundation afkomstig was.

Dus het duurde ongeveer twee uur om het nepnieuws te heroveren. Reuters corrigeerde zijn bericht, Walmart ontkende het met klem en ook de Litecoin Foundation publiceerde een rectificatie. De prijs van LTC daalde net zo snel als hij eerder was gestegen, en Litecoin staat momenteel weer op iets minder dan 180 Amerikaanse dollar.

Nepnieuws over Litecoin en Walmart – wat is er gebeurd?

Het valse persbericht kon zich snel verspreiden omdat het via GlobalNewswire werd verstuurd. Deze dienstverlener stuurt persberichten van bedrijven en organisaties naar redacties over de hele wereld. In de regel vertrouwen zij op GlobalNewswire om de opsteller van de persberichten te kennen. Volgens eerdere informatie is in het geval van Walmart en Litecoin weken geleden anoniem een website met een e-mailadres aangemaakt, die zich voordeed als behorend tot het Walmart-imperium. Het PR-bericht is dus waarschijnlijk blindelings doorgezwaaid bij GlobalNewswire. Het bedrijf zegt dat het nu een klacht heeft ingediend en dat het zijn interne procedures wil herzien. Ook de Litecon Foundation, die zelf even de positieve coup met Walmart heeft gepleegd, belooft beterschap.

Conclusie: Litecoin in de schijnwerpers

Tenminste bij mondiale nieuwsagentschappen als Reuters geldt het principe om voor nieuws zoveel mogelijk twee bronnen te zoeken en bij tegenstrijdigheden kwaliteit boven snelheid te stellen. Daarom ging er intern bij Reuters iets heel erg mis met het rapport over Walmart en Litecoin. GlobalNewswire heeft zich ook niet met roem overladen. Litecoin, Walmart en daghandelaren zijn waarschijnlijk de slachtoffers, zij reageerden snel binnen hun mogelijkheden. Of degenen die achter het nepnieuws zaten, zullen worden gevonden en of zij de koerssprong via speculatieve handel te gelde hebben kunnen maken, is allerminst zeker. Maar het incident maakt zeker één ding duidelijk: De cryptoscene is hongerig naar Bitcoin en Co. om geaccepteerd te worden als betaalmiddel door grote bedrijven. Precies deze verwachting werd vervuld door het valse persbericht en zette Litecoin voor het moment op het grote podium.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*