NFT-hype bekoelt – handelsvolume daalt, verkoop wordt moeilijker

Tot eind augustus werden op de markt voor NFT’s bijna dagelijks nieuwe records genoteerd. Maar nu de vraag naar de onveranderlijke tokens sterk vertraagt, hebben zelfs projecten als CryptoPunks er last van.

Halverwege de zomer van 2021 leken de prijscurven voor creatieve NFT’s alleen de opwaartse richting te kennen. Ether Rocks, bijvoorbeeld, wisselde van eigenaar voor meer dan 1 miljoen US dollar per token, terwijl CryptoPunks prijzen zag van meer dan 100.000 US dollar. De hausse zorgde ook voor het succesvolle debuut van talrijke nieuwe NFT-projecten, zoals Degenerate Apes. Maar nu lijkt de aanvankelijke hype rond NFT’s af te nemen. Analist Axel Thorn presenteert gegevens over Twitter die aantonen: Terwijl er medio augustus op piekdagen nog handelsvolumes met NFT’s van rond de 500 miljoen US-dollar waren, is de omzet momenteel gedaald tot minder dan 100 miljoen US-dollar per dag.

De door Thorn getoonde gegevens hebben betrekking op marktplaatsen waar NFT’s op basis van Ethereum (ETH) worden verhandeld. Deze tendens komt tot uiting in de grafieken van OpenSea, dat daar marktleider is. De met veel moeite gelanceerde NFT-marktplaats van Binance is echter ook stilgevallen en we horen dat NFT-projecten die nog maar net van start zijn gegaan, het moeilijk hebben om uit de startblokken te komen. Dus het is veilig om te zeggen: NFT’s worden momenteel niet meer blindelings gekocht en zelfs piekwaarden zijn geen gegeven. Hier zijn twee voorbeelden: Volgens openbare gegevens zijn het absolute aantal dagelijkse verkopen en de gemiddelde prijs die is betaald voor CryptoPunks, een van de historisch gezien eerste NFT-successen met een hoog profiel, gedaald. Hier vindt echter consolidatie plaats op een hoog niveau, met nog minstens 80 ETH tegoed voor een CryptoPunk, het equivalent van meer dan 200.000 US dollar. De situatie is vergelijkbaar voor Ether Rock: ook hier meldt de prijs ticker slechts zeldzame verkopen, maar ze zijn nog steeds rond de 3 miljoen US dollar met prijzen van rond de 800 Ethereum.

Conclusie: NFT boom vlakt af – blue chips behouden waarde

De cryptomarkt als geheel gaat de herfst toch maar moeizaam in; vorige week schokte een prijsdaling van Bitcoin (BTC) tijdelijk de gebeurtenissen. Ook NFT’s, het onderwerp van het moment, ontkomen niet aan deze trends. Wie in NFT’s heeft gespeculeerd, zal nu geduld moeten hebben of bereid moeten zijn zelfs met verlies te verkopen. Maar blue chips zoals CryptoPunks en Ether Rocks, die ook worden waargenomen door de klassieke kunstmarkt, blijven hun kopers vinden tegen zeer hoge prijzen. Hier zijn het waarschijnlijk echte verzamelaars die zeker zijn: Zeldzame en bijzondere NFT’s zijn geen modeverschijnsel, maar hebben nog steeds een groot potentieel. Om samen te vatten: De markt voor NFT’s ruimt op, verzamelaars kiezen de voorwerpen van hun verlangen zorgvuldiger uit. NFT’s mogen echter geenszins worden afgeschreven, want de innovaties die ervan afkomstig zijn, blijven indrukwekkend.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*