Cardano (ADA): Upgrade Valentine zorgt voor prijsboost

Op 14 februari werd de upgrade Valentine geactiveerd bij Cardano. Vervolgens kende ADA koerswinst en markeerde tijdelijk een nieuw hoogtepunt voor het jaar. Zijn de verdere vooruitzichten ook positief?

Een sprankje hoop voor Cardano: Op 16 februari werd ADA kortstondig verhandeld op 0,42 US dollar, een jaarhoogte voor 2023. Het werd bereikt door een mini-rally die begon op 14 februari toen Cardano’s Valentine upgrade live ging. Cardano staat momenteel ongeveer 11 procent hoger, minder dan een week nadat Valentine live ging, en optimisten zien de ontwikkeling als een indicatie dat ADA in 2023 weer aantrekkelijk wordt.

Inhoudelijk stond Valentine voor Cardano in het teken van het verbeteren van de compatibiliteit met buitenlandse ecosystemen. Daartoe werden twee veelgebruikte standaarden voor het ondertekenen van slimme contracten nieuw geïntegreerd in Cardano. Dit is vooral bedoeld voor DApps en in de Decentralised Finance (DeFi) divisie. En inderdaad: uit de gegevens van DeFiLlama blijkt dat sinds de lancering van Valentine de hoeveelheid kapitaal die onder ADA voor DeFi beschikbaar is gesteld met een goede 20 procent is gestegen en ook een jaarlijks hoogtepunt heeft bereikt. Met ongeveer 125 miljoen US dollar TVL blijft Cardano echter steken in regionen die mijlenver verwijderd zijn van concurrenten als Ethereum (ETH) of Tron (TRX), waar berekeningen in miljarden worden gemaakt.

In het algemeen hoopte Cardano al op een doorbraak in het DeFi-segment in de herfst van 2021, toen de Alonzo-upgrade werd geactiveerd, maar in de praktijk voldeed die niet aan de eisen van de marktdeelnemers. ADA herstelde niet duurzaam van de tegenslag; tot op de dag van vandaag blokkeert de verminderde functionaliteit van smart contracts met Cardano complexe toepassingen. Een gevolg: een goede 73 procent van alle ADA wordt neergelegd voor staking. De ongewoon hoge waarde komt ook voort uit het feit dat Cardano concrete en monetaire use cases mist.

Conclusie: Cardano in permanente crisis – ADA mist momentum

Nuchter bekeken zijn de recente stijgingen in de prijs van ADA en in de TVL voor DeFi in lijn met de ontwikkeling van concurrenten en de algemene markt onder leiding van Bitcoin (BTC). Cardano slaagt er ondanks zijn inspanningen niet in zijn eigen momentum op gang te brengen. Ondertussen wordt de route van de inzet die veel ADA-beleggers nemen, in de VS onder de loep genomen. Cardano-baas Charles Hoskinson meent dat de recente stappen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission tegen staking geen bedreiging vormen voor ADA. Maar aan de andere kant is Cardano een discussie begonnen over zogenaamde “contingent staking”, waarmee men zich mogelijk kan beschermen tegen de SEC. Er zijn veel aanwijzingen dat ook 2023 een hobbelig jaar wordt voor Cardano.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*