Ripple (XRP) en Ethereum (ETH): kritisch artikel verwijderd door Forbes

Een verwijderd artikel over Ripple (XRP), Ethereum (ETH) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in het zakenblad Forbes zorgt voor opschudding. Wat is er gebeurd?

Het is ongebruikelijk dat kwaliteitsmedia zoals het zakenblad Forbes artikelen intrekken en nog ongebruikelijker wanneer dit gebeurt zonder opgaaf van redenen. Maar als u hier naar een artikel van Forbes-redacteur Roslyn Layton gaat, komt u precies zo’n geval tegen. De titel van het artikel in kwestie was “Why the SEC treats Ripple and Ethereum differently” en geeft dus een aanwijzing waarom de golven hoog oplopen. Want de auteur is er blijkbaar in geslaagd om twee grote cryptogemeenschappen tegelijk op te hitsen, namelijk die van Ripple (XRP) en die van Ethereum (ETH).

Of XRP en ETH het nu leuk vinden of niet – de rechtszaak van de US Securities and Exchange Commission tegen Ripple, die al meer dan twee jaar loopt, heeft de aandacht van het publiek gevestigd op overeenkomsten en mogelijke verschillen tussen de twee cryptocurrencies. Dit is ook het haakje van het artikel bij Forbes, dat door Twitter-gebruikers zoals King Blue hier met screenshots werd gedocumenteerd voordat het verdween. Layton verwijst naar de beruchte “Hinman speech”, die wordt verhandeld als een mogelijk cruciaal bewijsstuk in het proces tussen de SEC en Ripple.

Hinman, een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de SEC, had Ethereum in een toespraak in 2028 vrijgesproken van inmenging in de regelgeving. Ook Ripple claimt dit voorrecht. Forbes schrijver Layton gelooft dat Hinman’s pleidooi voor Ethereum werd gedreven door haar privé financiële motieven, wat wel eens geïnterpreteerd kan worden als een elegant eufemisme voor corruptie. Zij heeft medio februari ook een motie ingediend bij de rechtbank die oordeelt over SEC v. Ripple, met als doel de vrijgave van ondersteunende documenten bij Hinmans toespraak af te dwingen op grond van de vrijheid van informatie.

Conclusie: Ripple en Ethereum zijn geen vrienden meer.

Ethereum zal minder blij zijn dat er mogelijk bewijs is dat de SEC zijn standpunt over ETH moet heroverwegen. Bij Ripple daarentegen zijn ze waarschijnlijk geïrriteerd dat een vergaand artikel bij Forbes wordt teruggetrokken, waardoor XRP tenminste een beetje uit zijn isolement wordt gehaald. Dit is niet de eerste keer dat er ruzie is tussen Ripple- en Ethereum-aanhangers. Al in augustus 2022 lokte ETH-bedenker Vitalik Buterin felle reacties uit met uitspraken richting Ripple en XRP. Het blijft echter onprofessioneel dat Forbes geen informatie geeft over waarom het een rapport dat, voor zover te zien, geen grove fouten bevat, volledig intrekt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*