Celestia (TIA) met 200 procent gestegen sinds haar beursdebuut – nieuwe vallende ster?

Twee weken na het beursdebuut is Celestia (TIA) een van de 100 belangrijkste cryptocurrencies ter wereld geworden. De prijscurve van TIA schoot omhoog van USD 2 naar een goede USD 6. Is de hype rond Celestia terecht?

Gevestigde cryptocurrencies zoals IOTA en EOS zien momenteel een nieuwkomer genaamd Celestia (TIA) hen inhalen qua marktkapitalisatie. Volgens datadienst Coingecko heeft Celestia een marktkapitalisatie van ongeveer USD 870 miljoen, waarmee TIA op de 60e plaats in de top 100 staat. Celestia wordt pas sinds 31 oktober verhandeld op de cryptobeurzen – maar dit debuut trok vooraf al veel belangstelling.

De slogan waarmee Celestia de krantenkoppen haalt is “eerste modulaire blockchain netwerk”. Het concept is gebaseerd op het feit dat de typische basistaken van blockchainoplossingen zich in verschillende netwerken bevinden. De hoofdketen van Celestia beslist alleen of TIA transacties geldig zijn. Er kunnen slimme contracten worden georganiseerd en DApps worden geplaatst in daarvoor gecreëerde blockchains, die ontwikkelaars geheel naar eigen wens kunnen ontwerpen. Ze kunnen programmeertalen naar keuze gebruiken en ook hun eigen consensusmodellen definiëren. Celestia wil zich onderscheiden van toppers als Ethereum (ETH) of Solana (SOL).

Celestia publiceert vrijwel elk uur berichten via X (voorheen Twitter), die moeten bewijzen dat het principe van het “modulaire blockchainnetwerk” in de praktijk superieur is. Dit wakkert de hype rond TIA verder aan. Tot nu toe kunnen deze succesverhalen van Celestia echter nauwelijks onafhankelijk worden geverifieerd. Erkende datadiensten zoals DeFiLlama of DappRadar hebben nog geen manier gevonden om netwerkactiviteiten en geldstromen in het Celestia ecosysteem te documenteren.

Conclusie: Celestia in de schijnwerpers – analyse een probleemgeval

De gegevens die betrouwbaar beschikbaar zijn voor Celestia hebben betrekking op marktactiviteiten met TIA. Hier is Celestia feitelijk een van de 20 belangrijkste wereldwijde cryptocurrencies in termen van dagelijks handelsvolume. Dit suggereert dat er momenteel veel daghandel plaatsvindt met TIA. Mintscan heeft immers iets over blockchainactiviteiten bij TIA. Volgens dit zijn er dagelijks slechts zo’n 5.000 Celestia-accounts actief die in totaal minder dan 20.000 transacties initiëren. Als dit waar is, is de hype rond Celestia nauwelijks gerechtvaardigd. We zijn benieuwd wat toekomstige fundamentele analyses van Celestia zullen uitwijzen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*