Citibank ziet mogelijkheden voor Bitcoin als reservevaluta

In de VS willen twee grote banken meer betrokken raken bij Bitcoin. Citibank noemt Bitcoin als reservevaluta, Goldman Sachs wil Bitcoin-futures en andere financiële instrumenten lanceren.

Bitcoin (BTC) arriveert stap voor stap in de traditionele bankwereld, zo blijkt uit nieuws uit de VS. Citibank, als een van ‘s werelds grootste particuliere klanten, publiceerde begin deze maand een uitgebreide studie getiteld “Bitcoin: at the tipping point”, waarin een mooie toekomst voor Bitcoin wordt voorspeld met nieuwe vooruitzichten. En Goldman Sachs, dat zich richt op investment banking, is van plan om al in maart een handelsdivisie voor cryptocurrency te openen die ook Bitcoin-futures zal aanbieden, meldt zakennieuwsbureau Bloomberg.

Hoe Citibank de rol van bitcoin ziet

De analisten van Citibank baseren zich op een beproefd model over Bitcoin, dat de ontwikkeling van BTC in cycli ziet. Volgens deze zijn fase 1 en 2 reeds voltooid, waarin Bitcoin eerst fascineerde als een nieuwe technologische oplossing en vervolgens steeds meer aanhangers kreeg door zijn decentralisatie als bescherming tegen invloed van buitenaf. In de huidige fase 3 vestigt Bitcoin zich vervolgens in de mainstream en als een opslagplaats van waarde, wat Citibank toeschrijft aan de toenemende belangstelling van institutionele beleggers. Fase 4, waarin een omslagpunt voor Bitcoin aanstaande zou kunnen zijn, is dus het gebruik ervan als wereldwijde valuta. Citibank is van mening dat BTC zich leent als een reservemunt die vrij is van politieke inmenging en daarom aantrekkelijker zou moeten zijn dan door de overheid georganiseerde digitale munten (CBDC’s). Deze stelling wordt de laatste tijd vaker gehoord en is bijvoorbeeld al verwoord door de Financial Times en de Canadese ex-premier Stephen Harper. Eén ding is duidelijk in deze sfeer: Citibank zal haar deuren niet langer sluiten voor Bitcoin. Onlangs publiceerde het een prijsverwachting voor Bitcoin als “digitaal goud” van meer dan 300.000 US dollar tegen eind 2022.

Goldman Sachs neemt Bitcoin weer serieus

Het nieuwe optimisme van Citibank en Goldman Sachs over Bitcoin is met name opmerkelijk omdat beide eerdere plannen hadden geschrapt om cryptodivisies op te bouwen in de cryptowinter van 2018/9. Nu moeten zij echter aan de vraag van de klanten voldoen en bij Goldman Sachs moet dit zo snel mogelijk gebeuren. De klokkenluiders van Bloomberg weten echter niet wat daar in de nabije toekomst precies gaat gebeuren, naast de angel host Bitcoin Futures.

De geldhuizen voegen zich daarmee in het rijtje van Mastercard en bank BNY Mellon, die in februari de integratie van Bitcoin en toonaangevende Altcoins in hun diensten aankondigden. In Duitsland heeft Deutsche Bank ook plannen in die richting.

Conclusie: Brede trend naar Bitcoin

Een jaar of twee geleden werd Bitcoin in de traditionele financiële wereld nog wel eens belachelijk gemaakt als een nerdy project dat weer van het toneel zou verdwijnen. Deze veronderstelling bleek onjuist en momenteel zijn banken en financiële dienstverleners in de race om op tijd in het toekomstige Bitcoin-segment te stappen. Daarmee spelen zij gedeeltelijk in op de toegenomen vraag van zowel particuliere als institutionele beleggers. Wat veel beleggers in de richting van Bitcoin drijft, is de aanhoudende angst voor inflatie als gevolg van het zeer ruime monetaire beleid van centrale banken, in combinatie met het winstpotentieel van Bitcoin als zeldzame grondstof.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*