Sam Bankman-Fried – de FTX big spender onder de crypto miljardairs

Sam Bankman-Fried is het hoofd van cryptobeurs FTX en heeft laatst meer bekendheid gekregen toen hij werd opgenomen in de prestigieuze Forbes-lijst van de 30 belangrijkste vernieuwers jonger dan 30 jaar. Tijd voor een portret.

In de crypto-scene zijn er figuren als de oogverblindende Justin Sun achter Tron (TRX), het verlegen genie Vitalik Buterin achter Ethereum (ETH) of de beruchte leugenaar Craig Wright. Veel van de pioniers zijn nog jong, maar al zwaar vermogend. Het fortuin van Sam Bankman-Fried wordt geschat op minstens 10 miljard dollar, en de 28-jarige is het daar niet mee oneens. In de crypto-industrie is Sam Bankman-Fried bekend als de oprichter en CEO van crypto-uitwisseling FTX, hij lanceerde ook crypto-activabeheerder Alameda Research. Nu Bankman-Fried is doorgedrongen tot de Forbes 30 Under 30 – een hoog aangeschreven lijst van jonge presteerders – richten ook ogen van buiten de cryptoscene zich op de krulharige man. Zij zijn verbaasd te beseffen dat Sam Bankman-Fried niets te maken heeft met het cliché van de waanzinnig dure sportwagens, feesten, champagne en andere symbolen van de nouveau riche.

De FTX Foundation levert waarschijnlijk het duidelijkste bewijs van de enigszins andere manier waarop Bankman-Fried met snel verdiend geld omgaat. Hier gaf Bankman-Fried het voorbeeld en verordonneerde dat 1 procent van alle bij FTX verdiende honoraria naar de liefdadigheidsstichting gaat. Bovendien worden vrijwillige donaties door FTX gematcht. In slechts enkele weken tijd is reeds meer dan 2,3 miljoen US-dollar ingezameld, die aan geselecteerde hulpprojecten zal worden doorgegeven. De donateurs van de FTX Foundation hebben inspraak in de liefdadigheidsdoeleinden waarvoor het kapitaal wordt gebruikt. Dit voorbeeld illustreert hoe Bankman-Fried zich een betere wereld voorstelt.

Bankman-Fried: Stille inzet sinds studententijd

Momenteel woont Bankman-Fried in Hong Kong en volgens interviews slaapt de workaholic op kantoor – als hij al slaapt. Hij wordt gedreven door zaken, onophoudelijk, de klok rond. Maar het is ook belangrijk om te weten: Bankman-Fried is de zoon van twee Stanford-professoren, en hij vertelt zelf dat hij het concept van “effectief altruïsme” al in zijn studietijd in Massachusetts ontdekte.

Bij deze prille beweging gaat het erom te erkennen dat tijd en geld beperkt zijn, en deze middelen dan ook zo efficiënt en logisch mogelijk in te zetten voor sociale verbetering. Tijdens de presidentsverkiezingen in de VS doneerde Bankman-Fried 5,2 miljoen dollar aan Democraat Joe Biden – en verdiende hij tegelijkertijd een goed inkomen aan vergoedingen voor het wedden op de uitslag van de verkiezingen op zijn platform FTX. Bankman-Fried brengt dus standpunten samen die elkaar eigenlijk lijken tegen te spreken.

Het is tegen deze achtergrond dat Bankman-Fried’s vurige promotie en pleidooi voor Decentrale Financiering (DeFi) duidelijk wordt. Bankman-Fried ziet deze tak van de crypto-industrie als veel meer dan een geldmachine – hij ziet DeFi eerst als de broodnodige stap weg van niet-transparante financiële markten en onnodig dure oude-gardedienstverleners. DeFi is voor Bankman-Fried een democratisering van de financiële wereld en heeft volgens hem dringend behoefte aan meer technologische kracht. Hij verwacht dat er in de komende jaren miljarden DeFi-gebruikers zullen zijn en dat zelfs een Etherum 2.0 met enkele tienduizenden transacties per seconde in de toekomst dergelijke taken niet aankan. Hij vertelt graag over de nu anekdotische ervaring van hoe hij jaren geleden aanzienlijke winsten uit de particuliere Bitcoin-handel via traditionele bankoverschrijvingen naar zijn rekeningen overmaakte. Dag na dag stond hij urenlang in bankkantoren formulieren met de hand in te vullen.

Winst op zich is dus helemaal geen kwaad voor Bankman-Fried, maar een drijvende kracht. Maar hij heeft zichzelf bovendien opgelegd om een groot deel van zijn geld en tijd te reserveren voor het algemeen welzijn. In de afdeling DeFi was hij vrijwilliger om in te vallen bij SushiSwap toen de anonieme oprichter zich totaal onverwachts terugtrok. Bankman-Fried loodste SushiSwap terug in rustig vaarwater en gaf vervolgens net zo natuurlijk de controle door aan de gemeenschap. Zijn eigen DeFi project heet Serum (SRM) en is nauw verbonden met Solana (SOL) – dit is waar Bankman-Fried op dit moment de toekomst ziet.

Conclusie: Goed geweten met FTX en Bankman-Fried

U begrijpt het al: Bankman-Fried is een voorstander van een meritocratische samenleving, en hij is er helemaal niet op uit om iemand zijn eigen beslissingsbevoegdheid over geld te ontzeggen. Wat hij daar wel aan toevoegt is de mogelijke verantwoordelijkheid om, gegeven bijzondere talenten en bijbehorende verworvenheden, een beetje geld en tijd te geven aan hen die minder fortuinlijk zijn in het leven of goed kunnen doen op hun gebied. Of hij weer aan politici wil doneren, weet hij niet. Voorlopig zijn de FTX Foundation en het vooruithelpen van DeFi de prioriteiten van Bankman-Fried om aan zijn eigen aspiraties te voldoen. Wie iets wil begrijpen, kan de FTX Foundation nu al heel eenvoudig en automatisch steunen via FTX als individueel geprefereerd handelsplatform.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*