Coalitieakkoord in Duitsland is een feit – open voor crypto-industrie

In Berlijn hebben de SPD, de FDP en de Groenen overeenstemming bereikt over een coalitieakkoord. Op sommige punten gaat het ook over cryptocurrencies en blockchainoplossingen, waarin de toekomstige regering potentieel ziet.

Voor het eerst in de Duitse geschiedenis voorziet het regeerakkoord van een regering expliciet in een ruimdenkende benadering van Bitcoin en Co. en aanverwante technologie. Op de 177 pagina’s van het regeerakkoord wordt het streven naar EU-brede regelgeving vastgelegd in verband met cryptocurrencies. Verwacht werd dat de toekomstige minister van Financiën Christian Lindner van de FDP hierbij een sleutelrol zou spelen. Hij neemt het stokje over van Olaf Scholz (SPD), die kanselier wordt en bekend staat als voorstander van een e-euro.

De tripartiete alliantie van FDP, Groenen en SPD wil de EU-toezichthouders voor cryptocurrencies versterken. Cryptobeurzen worden verplicht de identiteit van klanten vast te leggen en transacties te documenteren. Dit zou ook moeten lukken in de evenwichtsoefening tussen innovatievermogen en consumentenbescherming. Het misbruik van Bitcoin (BTC) en Altcoins voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme moet worden voorkomen. Details over hoe dit moet gebeuren, ontbreken echter.

Er is ook weinig concrete informatie over waar blockchain-technologie politiek wenselijk is. In het regeerakkoord wordt gesuggereerd dat kadasters zuiver elektronisch zouden kunnen worden bijgehouden, en dat andere gebieden zouden kunnen worden onderzocht. Men zou zich bijvoorbeeld de tokenhandel in aandelen kunnen voorstellen. Wie had gehoopt op minder regulering voor de crypto-industrie door de nieuwe Duitse regering, heeft het waarschijnlijk mis. Maar overregulering lijkt voorlopig niet te verwachten. Met de herhaalde verwijzing naar EU-oplossingen is het ook duidelijk dat er weinig snel zal veranderen, omdat de molens in Brussel traag malen.

De internationale handelsmedia juichen het regeerakkoord niettemin toe. Het symbolische effect alleen al is een grote stap voorwaarts en doet de VS er oud uitzien. Door crypto-aandelen in zijn basisakkoord te noemen, laten de Berlijnse politici zien dat de crypto-industrie een zaak van de baas aan het worden is. Aangezien er in Duitsland veel FinTechs en start-ups zijn met banden met de crypto-industrie, mag men de aandacht van de coalitie voor hun bedrijfssectoren niet onderschatten.

Conclusie: optimisme in de federale politiek voor crypto

De vorige CDU-regering had zich nogal lusteloos beziggehouden met het onderwerp cryptomarkten, en een officiële blockchainstrategie die met grote verwachtingen gepaard ging, liep op niets uit. De nieuwe coalitieleiders hebben dus eigenlijk de kans om de beginselen van Bitcoin en Co. serieuzer te nemen in hun standpunten en deze vergezeld te doen gaan van praktische regelgeving. We zullen zien hoe dit de komende jaren uitpakt en zullen altijd naar Brussel en de EU-instellingen moeten kijken.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*