Coinbase overweegt 50 nieuwe noteringen – kritiek op selectiecriteria

De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase wil transparanter zijn over welke cryptocurrencies opnieuw genoteerd zouden kunnen worden. Critici zeggen dat Coinbase massa boven klasse stelt en een publiek biedt voor twijfelachtige tokens.

Het zogenaamde Coinbase-effect is welbekend bij beleggers: Wanneer de wereldwijd actieve Amerikaanse cryptobeurs cryptocurrencies toevoegt aan zijn aanbod, kunnen ze sterke positieve impulsen verwachten voor hun prijscurve. Bijvoorbeeld, toen Shiba Inu (SHIB), vaak bespot als een meme munt, voor het eerst werd genoteerd op Coinbase, zag het een stijging van 11 procent in een uur en een stijging van 38 procent tegen de volgende dag. Nu heeft Coinbase in een persbericht aangekondigd dat het zal zorgen voor meer transparantie bij nieuwe noteringen. Dit is waarschijnlijk ook om critici te voorkomen die bij het Coinbase-effect al snel aan handel met voorkennis denken en zich zorgen maken over hoe Coinbase eigenlijk selecteert welke munten in de portefeuille worden opgenomen.

Volgens de officiële informatie heeft Coinbase precies 50 cryptocurrencies op een lijst van munten waarvan de mogelijke notering wordt besproken in het huidige 2e kwartaal van 2022. En met uitzondering van BUSD, zijn de vermelde cryptocurrencies allemaal tweederangsmunten. Cobie van het cryptokanaal “Up Only” neemt op Twitter een aantal cryptocurrencies onder de loep die mogen hopen op het Coinbase-effect. Hij trekt hieruit twee conclusies: Het Coinbase-effect is vaak al ingetreden – alleen al door vermeld te worden op de lijst, wat echter geen garantie is voor een echte nieuwe notering. In sommige gevallen moet er ook sprake zijn geweest van massale handel met voorkennis in de potentiële nieuwe noteringen.

Maar nog belangrijker, zoals Cobie opmerkt: Coinbase lijkt de laatste tijd zowat elke munt in aanmerking te nemen voor notering, en verzacht daarmee zijn voorheen bekende strengere regels. Een munt als Big Data Protocol (BDP) met een marktkapitalisatie van een paar miljoen US dollar heeft geen plaats op Coinbase. CoinMarketCap plaatst Big Data Protocol op de 1170e plaats in de marktkapitalisatie ranglijst van de belangrijkste cryptocurrencies. In het geval van Polychain Monsters (PMON) (voorheen Polkamon) – gerangschikt op de 864e plaats – herinnert Cobie aan een vermoedelijke pump-and-dump door insiders uit 2021. En in het geval van Student Coin (STC) – nog steeds gerangschikt op de 720e plaats – toont Cobie simpelweg de crash van de prijscurve en zegt: “Alleen het Coinbase-team weet wat er interessant zou moeten zijn aan de Student Coin.

Conclusie: Brengt Coinbase zijn serieuze reputatie in gevaar met nieuwe noteringen?

Waarnemers storen zich al lang aan het feit dat Coinbase steeds meer zwak gekapitaliseerde munten noteert. Hier kunnen de prijscurves merkbaar worden beïnvloed met slechts een paar miljoen US dollar, ongeacht wat de projecten inhoudelijk moeten opleveren. Coinbase heeft echter ook een “Experimental” categorie gecreëerd, waaronder veel van de bovengenoemde munten waarschijnlijk zullen vallen en die waarschijnlijk als een waarschuwingsteken zou moeten dienen. Dit komt omdat Coinbase heeft gezien hoe rivaal Binance zijn portfolio verbreedt door zo’n beetje alle nieuwe tokens opnieuw te noteren en zo klanten wint. Toch moet Coinbase zich afvragen of het het risico wil nemen om zijn imago te beschadigen met twijfelachtige nieuwe noteringen. Cobie vat het ironisch samen: Coinbase blijft “dode shitcoins” vermelden, een jaar nadat ze zijn gestorven.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*