Coinbase wil procedure met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) snel afronden

De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase werd begin juni aangeklaagd door de SEC. Uit de eerste correspondentie blijkt dat Coinbase het tempo in de rechtszaak opvoert en dat de SEC aangeeft akkoord te gaan met deze kwestie.

Iets meer dan een maand geleden ontving de Amerikaanse cryptobeurs een verklaring van eis van de SEC – en verbazingwekkend genoeg zijn de aandelen van Coinbase sindsdien met maar liefst 50 procent gestegen. Dit suggereert dat beleggers Coinbase in een sterke positie zien in de rechtszaak met de SEC. De SEC wil dat Coinbase stopt met de handel in minstens een dozijn cryptocurrencies, waaronder populaire altcoins als Solana (SOL) en Cardano (ADA). Correspondentie tussen de twee partijen in de rechtszaak maakt nu een eerste tussenconclusie mogelijk, die crypto-advocaat MetaLawMan trekt op Twitter.

Volgens hem is de belangrijkste bevinding uit de verklaring van de SEC dat de beurstoezichthouder zijn ogen niet sluit voor een snelle uitspraak. Na de rechtszaak had Coinbase verzocht om een schriftelijke uitspraak, wat meestal een snel tempo betekent. De SEC is het hier in principe mee eens en is ook bereid om direct met Coinbase in onderhandeling te gaan. Dit punt wordt ook positief belicht door Coinbase’s chief legal counsel Paul Grewal op Twitter.

Inhoudelijk zien zowel Grewal als MetaLawMan de argumenten van de SEC tegen Coinbase als wankel. De SEC classificeert cryptocurrencies zoals Solana of Cardano als effecten die niet zijn geautoriseerd en waarvan de handel daarom moet worden gestopt. Maar de LBRY-zaak heeft in een uitspraak in hoger beroep aangetoond dat Amerikaanse rechtbanken de secundaire markt voor cryptocurrencies anders classificeren dan de SEC. Daarnaast vragen MetaLawMan en Grewal zich opnieuw af hoe de SEC überhaupt tot een rechtszaak tegen Coinbase kon komen, nadat het zelf het bedrijfsmodel in zoverre had goedgekeurd dat het toestond dat Coinbase aandelen in 2021 werden verhandeld. SEC-chef Gary Gensler wordt ook beschuldigd van uitspraken uit 2021 waarin hij zijn autoriteit slechts beperkte regelgevende rechten gaf voor cryptobeurzen.

Conclusie: Coinbase vs. SEC – snelle uitspraak zou goed zijn voor crypto-industrie

Deze week komen vertegenwoordigers van de SEC en Coinbase bij elkaar om een versnelde procedure te verkennen. Of Coinbase bereid zou zijn om individuele cryptocurrencies van de lijst te halen is onduidelijk. Maar als beursgenoteerd bedrijf zal Coinbase er waarschijnlijk op gebrand zijn om het proces met de SEC zo snel mogelijk af te ronden.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*