Coinbase wordt BlackRock-partner voor handel in Bitcoin

De wereldwijd grote vermogensbeheerder BlackRock wil institutionele klanten in staat stellen te handelen in Bitcoin (BTC) en heeft daarvoor de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase als partner gekozen. De plannen gaan al verder.

Bitcoin (BTC) zet opnieuw een belangrijke stap in de richting van een activaklasse voor institutionele cliënten: Vermogensbeheerder BlackRock is begonnen met het integreren van Bitcoin in zijn aanbod, door de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase tot samenwerkingspartner te maken. In een blogpost beschrijft Coinbase dat overeenkomstige klanten van BlackRock in de toekomst Bitcoin kunnen kopen en verkopen via de Aladdin-software van de vermogensbeheerder en marktgegevens kunnen ontvangen. Coinbase handelt op zijn beurt in BTC en bewaart de activa voor de klanten van BlackRock. Ongeveer 10 biljoen US dollar aan activa wordt door BlackRock beheerd en institutionele cliënten zoals pensioenfondsen, stichtingen of fondsen spelen daarbij een doorslaggevende rol.

Volgens Coinbase is het verhandelen van Bitcoin via BlackRock’s Aladdin nog maar het begin. Andere cryptocurrencies zullen volgen. Aladdin vat risicobeoordelingen voor portefeuilles samen en maakt directe handel mogelijk. Cliënten hebben dus een overzicht en interventiemogelijkheden in alle activaklassen, van aandelen tot grondstoffen en nu ook Bitcoin. Vanaf 2020, met beursgenoteerde bedrijven als MicroStrategy en Square, zijn steeds meer grote bedrijven zich bewust geworden van Bitcoin en hebben ook stichtingen en pensioenfondsen de smaak te pakken gekregen. Maar dergelijke klanten hebben tot nu toe weinig opties in de VS om de cryptomarkt te betreden in een gereguleerde omgeving. Coinbase is zelf genoteerd aan een andere beurs, en het nieuws van de samenwerking met BlackRock gaf het onlangs zwaar gehavende aandeel Coinbase een gezonde dagwinst van 20 procent.

Zakendoen met institutionele klanten wint gestaag aan belang bij Coinbase. De deal met BlackRock heeft het potentieel om de groei enorm te versnellen. BlackRock legde uit dat de vraag naar toegang tot cryptomarkten onder klanten groot is en dat de huidige oplossing met Aladdin en Coinbase aan deze behoeften voldoet, waaronder gebruiksgemak en duidelijkheid.

Conclusie: BlackRock gaat Bitcoin – eindelijk

Alleen al door zijn marktleiderschapspositie is BlackRock een belangrijke indicator voor de wijze waarop institutionele cliënten hun vermogensbeheerstrategieën opzetten. Lange tijd waren er echter geen duidelijke signalen van BlackRock over hoe Bitcoin en Co. Maar eind 2020 haalde CIO Rick Rieder de krantenkoppen toen hij Bitcoin gelijkstelde met “digitaal goud”, hoewel het bedrijf zelf nog geen BTC in zijn portefeuille had. Dit gat wordt nu gedicht door de samenwerking met Coinbase met een groot potentieel voor nieuwe kapitaalstromen en navolgers.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*