Coinbase wordt eerste cryptobeurs die BaFin-vergunning krijgt in Duitsland

De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase is het eerste bedrijf in zijn soort geworden dat het proces heeft voltooid om een officiële vergunning te krijgen in Duitsland van de Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit (BaFin).

De Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit (BaFin) is een typisch Duitse instantie, en te oordelen naar dat, is haar persbericht ongewoon: met “eerste toestemming” in de titel, zet het onmiddellijk een uitroepteken op het nieuws. Het draait allemaal om Coinbase Germany GmbH en de crypto custody business, schrijft BaFin aanvullend. Wat zit hierachter?

In maart 2020 had BaFin duidelijk omschreven aan welke eisen cryptobeurzen moeten voldoen als ze legaal zaken willen doen in Duitsland. Dit hield onder meer in dat proactief een vergunningsproces op gang werd gebracht. Coinbase en ook zijn concurrent Binance hebben voor dit doel filialen in Duitsland opgericht. Coinbase is er nu dus als eerste in geslaagd om de voorwaarden van BaFin uit te voeren. Daarbij heeft de BaFin een speciaal oog op hoe Coinbase en andere aanvragers omgaan met klantenrekeningen en activa, zoals de term “crypto custody business” uitlegt.

De BaFin benadrukt echter ook: het houdt nu alleen toezicht op Coinbase Duitsland in de richting van serieuze omgang met klantengelden in cryptocurrencies. Een depositogarantie is er niet mee verbonden en zeker geen toezicht op cryptocurrencies. Ondertussen is Coinbase in een blogpost blij met het besluit van de BaFin. De onderneming zal nu in de komende weken haar Duitse activiteiten sterker lokaliseren en haar dienstenaanbod uitbreiden. Ook het Coinbase-team in Duitsland zal worden uitgebreid.

Coinbase op koers voor groei in Duitsland

Coinbase benadrukt dat Duitsland een pionier is in de EU met zijn duidelijke wettelijke kader voor cryptoplatformen. Dit plaatselijk voordeel trekt ook een groeiende crypto scene aan. Welke producten en diensten Coinbase in de toekomst lokaal in Duitsland wil uitproberen, is nog niet bekendgemaakt. Een opwindend zakengebied voor Coinbase zou kunnen zijn om institutionele beleggers kennis te laten maken met Bitcoin en Co. in Duitsland. In de VS is deze divisie al goed voor ongeveer 50 procent van de inkomsten van Coinbase, zoals onthuld vóór de beursgang van Coinbase in april 2021. De aandelen van Coinbase stegen bijna 10 procent na de bekendmaking van het BaFin-besluit.

Bottom line: wachten op BaFin om meer crypto beurzen goed te keuren

Volgens BaFin heeft het een team samengesteld dat zich specifiek bezighoudt met de crypto-industrie. Voorlopig heeft Coinbase het voordeel dat het op jacht gaat naar klanten met zijn wettelijke goedkeuring als argument. Maar ook platforms als Binance of eToro zijn al goed vertegenwoordigd in Duitsland met een breed klantenbestand. Daar zullen zij nu hopen dat BaFin spoedig het “groene licht” zal geven. Hoewel er een aanvraagtermijn was voor cryptobeurzen die al in Duitsland actief zijn, heeft BaFin geen gespecificeerd tijdschema voor het besluit over goedkeuring.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*