Corona: IOTA positioneert zichzelf als basis voor “groen paspoort”

De EU wil tegen juni de afgifte van een “Groen Paspoort” organiseren, zodat er in de Coronapandemie weer meer vrijheid van reizen mogelijk is. IOTA ziet zichzelf als de optimale technologische oplossing voor dit project.

Sinds het uitbreken van de Coronapandemie begin 2020 heeft de IOTA Foundation al verschillende keren bijgedragen aan benaderingen om het openbare leven weer vrijer en veiliger te maken. Het prototype van een Corona-waarschuwingsapp op basis van IOTA raakte in de vergetelheid, maar in digitale testcertificaten heeft IOTA bij tests op Duitse luchthavens bewezen efficiënt te zijn. In een blogbericht zet de IOTA Foundation uiteen hoe Tanglenet zou kunnen dienen als de technologische basis van het in de hele EU geplande “Groene Paspoort”. Met het “groene paspoort” wil de EU het voor burgers in ieder geval gemakkelijker maken om vanaf begin juni te reizen. Het moet worden erkend als een digitaal bewijs dat vaccinaties tegen Corona, een overlevende ziekte, en ook actuele testresultaten op een fraudebestendige en machineleesbare manier documenteert.

In haar voorstel voor een “groen paspoort” wijst de IOTA Foundation erop dat haar concept aan alle EU-eisen voldoet. Daartoe behoren met name het recht op digitale zelfbeschikking en mogelijkheden om het “groene paspoort” niet alleen als smartphone-app te implementeren, maar ook als gedrukt bewijs of plastic kaart bij je te kunnen dragen. IOTA verwijst naar zijn ervaring op het gebied van digitale identiteiten en de mogelijkheid om dit systeem rechtstreeks te koppelen aan de European Federation Gateway Services (EFGS). EFGS is de plaats waar gegevens van EU-landen samenkomen om in alle lidstaten beschikbaar te worden gesteld.

Corona verdediging – hoe IOTA het “groene paspoort” ziet

De IOTA Foundation beschrijft in haar voorstel dat de EU beslist wie een “Groen Paspoort” mag afgeven, het met informatie mag vullen en het mag voorlezen. Dit zouden bijvoorbeeld vaccinatie- en testcentra zijn, alsmede grensbeambten en luchtvaartmaatschappijen. Alleen op het moment dat de gegevens overeenkomen of de informatie wordt bijgewerkt, zullen deze persoonsgegevens betreffende Corona worden vergeleken met de identiteit van de drager van een “Groen Paspoort”. In principe zal het “groene paspoort” worden gebruikt als app voor smartphones, maar het zal ook kunnen worden gebruikt als een plastic kaart met een chip of als een gedrukt document. Dit is belangrijk omdat naar schatting 20 procent van de EU-burgers geen smartphone bezit, en als het “groene paspoort” internationaal wordt gebruikt, zal dit percentage aanzienlijk stijgen. In welke versie dan ook bevat het “Groene Paspoort” een QR-code, zodat het snel kan worden gelezen aan bijvoorbeeld de grens. Vervolgens wordt via IOTA’s Tanglenet de geldigheid en integriteit van het “Groene Paspoort” gecontroleerd aan de hand van de anoniem geregistreerde gegevens. IOTA heeft een eerdere demo van hoe zo’n bewijs als app zou kunnen aanvoelen hier online gezet.

Eén detail is echter raadselachtig: Om het werk voor de uitgevers en verificateurs van het “groene paspoort” te vergemakkelijken, wil IOTA het Amerikaanse bedrijf Zebra aan boord halen. IOTA werkt sinds de zomer van 2020 samen met Zebra en Zebra heeft zijn praktische ideeën voor het Corona-vaccinatiecertificaat al gepresenteerd in een blogpost. Aan de andere kant is het in de EU beter om voor IT-projecten een beroep te doen op partners uit de Unie dan uit de VS.

Conclusie: Heeft het IOTA streven naar een “groen paspoort” een realistische kans?

De besluitvormingskanalen van de EU zijn ingewikkeld en worden vaak sterk beïnvloed door de belangen van individuele lidstaten. In de kwestie van het “groene paspoort” dringt de tijd voor Brussel, omdat te voorzien is dat zonder een uniforme oplossing de afzonderlijke landen zullen doorgaan met individuele oplossingen. Voor zover bekend heeft de EU-Commissie reeds een voorlopige overeenkomst voor het “Groene Paspoort” gesloten met SAP en T-Systems (dochteronderneming van Deutsche Telekom). Hoewel het “Groene Paspoort”-voorstel van IOTA aantrekkelijk is, gedeeltelijk omdat acties op Tanglenet gratis zijn, is de kans op implementatie zeer klein zonder een doortastende lobby van de Duitse regering. Maar de IOTA Foundation heeft nu tenminste een schijnbaar volwassen concept voor digitale certificaten in overeenstemming met de EU-regelgeving achter de hand. Dit kan later zeker in gewijzigde vorm opnieuw worden voorgesteld, als de EU ook andere documenten in digitale versies wil invoeren.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*