Cryptobeurs FTX breidt Europese activiteiten uit met EU-licentie

De cryptobeurs FTX heeft in Cyprus via een investeringsmaatschappij een EU-cryptolicentie gekregen en wil nu zijn Europese activiteiten versterken. Aan het hoofd van FTX Europe zal de Duitser Patrick Gruhn staan.

In de competitie van wereldwijd actieve crypto exchanges heeft FTX zich opgewerkt naar de derde plaats qua volume en is ook actief in Europa. De handel in de EU zal in de toekomst verder worden uitgebreid en FTX wil daarbij juridische onnauwkeurigheden vermijden. Om die reden heeft FTX nu officieel FTX Europe als dochteronderneming opgericht, zoals blijkt uit een persbericht. FTX Europe heeft reeds groen licht gekregen van de regelgevende autoriteit CySEC op Cyprus en kan op grond daarvan op het gehele grondgebied van de EU opereren. De beleggingsonderneming K-DNA Financial Services Ltd. is tussengekomen in de vergunningsprocedure, zoals blijkt uit de bijgewerkte informatie van FTX over haar rechtsvormen wereldwijd.

De oprichter en CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, heeft nu gezegd dat zij gesprekken zullen aangaan met regelgevende instanties in verschillende Europese landen om een veilige omgeving voor klanten te waarborgen. In Duitsland kunnen cryptobedrijven bijvoorbeeld een extra vergunning nodig hebben van de Federale Financiële Toezichthoudende Autoriteit (BaFin), die FTX’s concurrent Coinbase afgelopen juni als eerste heeft gekregen. Het belang van de Duitse markt wordt bij FTX Europe aangetoond door de benoeming van Patrick Gruhn tot hoofd Europa. De Duitser werkte eerder als oprichter en advocaat in verschillende IT- en crypto-bedrijven.

Gruhn benadrukte dat FTX met de vergunning via Cyprus in een positie is om de handel in crypto-derivaten aan te jagen. De handel in Bitcoin-futures en andere crypto-derivaten moest bijvoorbeeld door Binance worden stopgezet voor klanten in onder meer Duitsland, wat risicovolle beleggingsstrategieën belemmert. In onze meest recente vergelijking tussen FTX en Binance, is dit een andere reden waarom FTX met een kleine marge aan het langste eind trok.

Conclusie: FTX zet zijn succesverhaal in de EU voort

In het najaar van 2021 heeft FTX zijn hoofdkantoor van Hongkong naar de Bahama’s laten verhuizen, waarbij opnieuw de juridische randvoorwaarden als argument werden aangevoerd. Sam Bankman-Fried wil duidelijk voorkomen dat hij in juridische schemergebieden opereert en de meerderheid van de klanten in de EU zal de meest recente stap met de lancering van FTX Europe waarschijnlijk toejuichen. Waarnemers zien FTX Europe ook als onderdeel van een mogelijke beursgang. Dit komt doordat FTX begin dit jaar een financieringsronde C heeft afgerond, die wordt beschouwd als de laatste fase vóór een beursgang. Op basis van deze financieringsronde wordt FTX nu gewaardeerd op 32 miljard US dollar, wat op indrukwekkende wijze aantoont hoe FTX zich binnen enkele jaren heeft ontwikkeld van een start-up tot een marktreus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*