CryptoPunks: Larva Labs verkoopt auteursrechten aan concurrent Bored Ape Yacht Club

Er is een verrassende deal in de dure NFT-sector: de makers van CryptoPunks, Larva Labs, hebben de intellectuele eigendomsrechten verkocht aan Yuga Labs, dat achter Bored Ape Yacht Club zit.

CryptoPunks heeft het gemaakt tot roem en vaak duizelingwekkende wederverkoopprijzen als een van de oudste NFT projecten uit de creatieve scene. Prijzen van 200.000 dollar en meer voor een van de 10.000 CryptoPunks die in 2017 al als NFT zijn gegenereerd, zijn de norm geworden. Voor een van de 10.000 komische apen in het NFT-project Bored Ape Yacht Club moeten kopers nu ook rekenen op meer dan 200.000 US dollar, ook al is de lancering pas iets meer dan een jaar geleden. Beroemdheden veroorloven zich een CryptoPunk of Bored Ape, net als bedrijven, waaronder Visa. Het lijkt nu in de mode te zijn om rijkdom en een modern begrip van kunst of levenshouding op Twitter tot uitdrukking te brengen met een van de begeerde NFT’s als profielfoto. Nu kan men zeker de spot drijven met deze ontwikkeling – maar CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club zetten elke maand miljoenen om en hebben hun eigen markten gevonden.

Onder deze omstandigheden is het sober ogende persbericht van Yuga Labs over een deal met Larva Labs, dat enige verbazing heeft gewekt in de NFT-scene, begrijpelijk. Larva Labs is het creatieve bureau dat verantwoordelijk is voor CryptoPunks, en Yuga Labs is verantwoordelijk voor Bored Ape Yacht Club. Voor een onbekend bedrag heeft Yuga Labs nu het “Intellectuele Eigendom” (IP) van CryptoPunks en MeeBits gekocht van Larva Labs. Onderdeel van de deal zijn ook 423 CryptoPunks zelf, dus het moeten minstens tientallen miljoenen zijn geweest. Maar wat zit er nog meer achter de verrassende overname?

Commerciële rechten op CryptoPunks nu bij individuele eigenaars

Als eerste concrete stap heeft Yuga Labs via Twitter aangekondigd dat het de volledige commerciële rechten op de respectieve NFT zou overdragen aan alle eigenaars van CryptoPunks. Er waren herhaaldelijk geschillen geweest tussen Larva Labs en de eigenaars van CryptoPunks. Dit uitte zich bijvoorbeeld in woede over onduidelijkheden met betrekking tot de vraag of kopieën van een NFT mochten worden gemaakt en verhandeld. Larva Labs’ verdediging van auteursrechten tegenover CryptoPunks in het algemeen was ook niet altijd overtuigend. Kortom, het merk CryptoPunks werd door Larva Labs niet gehandhaafd op de manier die veel beleggers graag hadden gezien.

Dit is waar de verklaring van Larva Labs over het contract met Yura Labs alias Bored Ape Yacht Club om de hoek komt kijken. Yura Labs heeft bewezen creatieve NFT-projecten commercieel naar een hoger niveau te tillen. Zij zien hun eigen sterke punten in het vroegtijdig creatief benutten van nieuwe technologische mogelijkheden. Daarom is Larva Labs er zeker van dat het merk CryptoPunks in de toekomst bij Yuga Labs in betere handen zal zijn. Rond de NFT’s van Bored Ape Yacht Club heeft Yuga Labs exclusieve levensstijlen gecreëerd die concerten met popsterren omvatten, evenals merchandising en blockchain-gaming. Nu wil Yura Labs blijkbaar afwachten wat de eigenaren van CryptoPunks zelf bedenken met het nieuwe rechtenpakket. Of een verdere gecentraliseerde commercialisering van CryptoPunks dan zou kunnen volgen, blijft voorlopig in het midden.

Conclusie: CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club duwen elkaar

De coole CryptoPunks zijn, als pioniers in de jonge NFT scene, quasi “old school” en bewijzen dit met verkopen via gerenommeerde veilinghuizen als Christie’s . Bored Ape Yacht Club met zijn blasé apen heeft innovatieve manieren gevonden om de levensstijl van jonge cryptomiljonairs aan de man te brengen. De samenvoeging van de twee zeer succesvolle projecten onder de paraplu van Yura Labs is alom verwelkomd door eigenaars van NFT’s. Zij hopen op duurzame en financieel lonende synergie-effecten.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*