IOTA Coordicide: Ontwikkelaar Hans Moog ziet “doorbraak” op weg naar decentralisatie

De decentralisatie van het Tanglenet die IOTA nastreeft mislukt al jaren door problemen in het ontwikkelingswerk. Nu zegt IOTA ontwikkelaar Hans Moog dat er een “doorbraak” is bereikt.

In het officiële archief van IOTA werd de term “coordicide” voor het eerst bedacht in een blogpost in november 2018. Onder deze werktitel werkt de IOTA Foundation al jaren aan het afschaffen van de centrale coördinator in Tanglenet en daarmee het ijzeren principe van decentralisatie voor cryptocurrencies ook in IOTA door te voeren. Vooruitgang met Coordicide (IOTA 2.0) werd minstens even vaak aangekondigd als tegenslagen. Beleggers begrepen ondertussen steeds meer dat IOTA zonder decentralisatie geen echte kans maakt bij groeisectoren van de crypto-industrie zoals DeFi en smart contracts/DApps. Hans Moog, die publiekelijk wordt gezien als de hoofdontwikkelaar van IOTA, heeft nu via Twitter de hoop gewekt op een goede afloop.

https://twitter.com/hus_qy/status/1502058897443545094

Hans Moog vat namelijk samen wat er in de machinekamer bij de Stichting IOTA is gebeurd in termen van decentralisatie. Hij doelt blijkbaar op de periode sinds november 2021, toen Moog trots sprak van een “mijlpaal” bij Coordicide. Nu geeft hij toe dat de theoretische oplossingen in het consensusmechanisme voor een IOTA zonder centrale coördinator bij tests niet hebben gewerkt. Het consensusmechanisme voor een IOTA 2.0 had al eerder voor tegenslagen gezorgd. Maar nu is er een “doorbraak” bereikt, schrijft Hans Moog. Voor het eerst sinds hij bij IOTA betrokken is, is er een duidelijk beeld van hoe het consensusmechanisme in detail moet werken en hoe de omgeving daarvoor moet worden geprogrammeerd. Hij is nog nooit zo positief “enthousiast” geweest over IOTA technologie, vervolgde Moog.

Gedecentraliseerde IOTA – misschien toch realistisch in 2022?

De IOTA Foundation is gestopt met het publiceren van concrete tijdschema’s voor ontwikkelingswerk in mei 2021. Ze waren het waarschijnlijk beu om steeds weer aan vertragingen herinnerd te worden. Op dit moment is bijvoorbeeld, naast de uitstekende Coordicide, het aanhoudende gebrek aan apps voor mobiele versies van de officiële IOTA portemonnee Firefly een reden tot teleurstelling. Moog is eerlijk genoeg om te beschrijven hoe, toen hij werkte aan de GoShimmer node software voor een gedecentraliseerde IOTA, de tijd die nodig was voor oplossingen veranderde van weken in maanden vanwege het consensus mechanisme.

Momenteel is er “een beetje werk” nodig om de doorbraak in code om te zetten, en daarna – zegt Moog – komen er nog een tiental concrete deelonderwerpen. Maar hij ziet de uitdaging voor een gedecentraliseerde IOTA nu meer als programmeerwerk dan als een theoretische zoektocht naar oplossingen. Het applaus van de IOTA gemeenschap voor deze voorspelling is dan ook uitbundig voor Moog. Wij hebben de kalenderberekeningen in het najaar van 2021 gemaakt en op basis van uitspraken van bijvoorbeeld IOTA-baas Dominik Schiener twijfels geuit over een gedecentraliseerd Tanglenet in 2022.

Conclusie: IOTA zonder centrale coördinator – zal de wens in vervulling gaan?

Om eerlijk te zijn: op basis van onze jarenlange ervaring met de IOTA Foundation zijn wij “doorbraken”, “mijlpalen”, “beslissende vooruitgang” en soortgelijke woorden met scepsis gaan bekijken. Wat duidelijk blijft is dit: In de concurrentie tussen vrije cryptocurrencies kan een centraal gecoördineerde IOTA niet overleven. Maar Moog wordt beschouwd als een “eerlijk man” en dus kan tenminste nieuw optimisme voor een IOTA 2.0 aka Coordicide worden begrepen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*