Deutsche Bank: Bitcoin te groot om genegeerd te worden

Deutsche Bank heeft een studie over Bitcoin gepubliceerd waarin BTC meer aandacht krijgt vanwege zijn marktkapitalisatie van iets meer dan 1 biljoen dollar. Dit levert een aantal interessante vergelijkingen op.

Het aanhoudend hoge prijsniveau van Bitcoin (BTC) heeft de marktkapitalisatie van de oudste en belangrijkste cryptocurrency opgedreven tot meer dan 1 biljoen US dollar. Een nieuwe studie van Deutsche Bank vat het als volgt samen: Bitcoin is zo groot geworden dat BTC niet langer genegeerd kan worden. Want volgens de analisten is de marktkapitalisatie van Bitcoin nu groter dan de waarde van fiatvaluta’s in omloop, zoals het Britse pond of de Japanse yen. Op basis van dit feit worden enkele originele vergelijkingen gemaakt:

  • Bitcoin is te vergelijken met Tesla, zegt Deutsche Bank. Ook Tesla heeft jarenlang moeten leven met het conflict dat het in het publieke debat werd gezien als ofwel een redder ofwel een dubieuze onderneming. Toen Tesla er vervolgens met de Model 3 in slaagde massaal te produceren en de sprong naar de winstzone te maken, steeg ook de waarde van het bedrijf (vertegenwoordigd in aandelen) massaal en liet het traditionele autoproducenten als Ford en General Motors ver achter zich. Toegepast op Bitcoin: De komende jaren zullen moeten uitwijzen of BTC zijn plaats als belangrijkste cryptocurrency kan verdedigen en met leven kan vullen, aldus Deutsche Bank.
  • Een knelpunt bij het vergelijken van bitcoin met andere activaklassen, zoals aandelen of goud, is de lage liquiditeit van BTC, aldus het bedrijf. In 2020 zouden de Apple-aandelen bijvoorbeeld een volume van 270 procent van de in omloop zijnde aandelen in de beurshandel hebben bereikt, terwijl Bitcoin slechts 150 procent van de huidige in omloop zijnde BTC zou hebben bereikt. In vergelijking met goud is het verschil nog groter: Volgens het rapport bedraagt het dagelijkse handelsvolume van goud 40 miljard dollar en dat van Bitcoin slechts 1,9 procent daarvan. Kortom, de lage liquiditeit van Bitcoin leidt tot hoge volatiliteit, aldus Deutsche Bank.
  • Minder dan 30 procent van de Bitcoin-transacties zijn voor betalingstransacties, schat Deutsche Bank. Om zeker te zijn, het aantal plaatsen dat BTC accepteert als betaalmiddel neemt toe. Maar in vergelijking met fiatvaluta’s is Bitcoin nog mijlenver verwijderd van zijn rol als betaalmiddel, aldus de organisatie.
  • Deutsche Bank maakt korte metten met de veelgehoorde aanval dat Bitcoin een energieverspiller is. Het is waar dat het Bitcoin-systeem jaarlijks ongeveer evenveel energie verbruikt als Nederland – maar men mag niet uit het oog verliezen dat een dergelijke energiehonger bijna onvermijdelijk tot innovaties leidt en dat Bitcoin en Co. de ontwikkeling en het gebruik van “groene” energiebronnen zouden kunnen stimuleren.
  • In het algemeen verwacht Deutsche Bank dat de prijscurve van Bitcoin zal blijven stijgen, zonder zich vast te leggen op absolute cijfers. Als redenen voor de positieve trend noemt de studie de sterk groeiende vraag van institutionele beleggers naar Bitcoin en opiniepeilingen. Daar ziet 30 tot 40 procent van de millennials in landen van China tot de VS duidelijk potentieel voor cryptocurrencies om contant geld en creditcards te vervangen.

Zal Bitcoin een trendsetter blijven?

Deutsche Bank plant een platform dat handel in bitcoin en altcoins zal aanbieden, evenals aanverwante diensten. Maar ondanks al het optimisme suggereert de studie dat Bitcoin zijn duidelijker omschreven rol tussen hoekstenen als waardeopslag, betaalmiddel, activaklasse en technologische pionier nog moet vinden. Deutsche Bank blijft dus sceptisch over de vraag of Bitcoin de volgende stap in zijn ontwikkeling zal zetten, zoals bijvoorbeeld Tesla aantoonbaar is gelukt. In de studie worden ook regelgevend ingrijpen door centrale banken en door de overheid gesteunde digitale valuta (“e-euro”) genoemd als potentiële uitdagingen voor Bitcoin.

Conclusie: spannende toekomst voor Bitcoin

Te midden van alle analyses die Bitcoin hypen en elkaar de loef afsteken in het voorspellen van nieuwe all-time highs, is het document van Deutsche Bank aangenaam nuchter. Het erkent het belang van Bitcoin zonder verdere discussie inmiddels, maar stelt spitse en op feiten gebaseerde gevoelige vragen over de tweeslachtige aard van Bitcoin, waarvan de toekomstige rol nog onbeslist lijkt. Bitcoin als een “self-fulfilling prophecy” – Deutsche Bank zet hier slimme vraagtekens bij.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*