Dit is waarom de Binance smart chain een uitdager wordt voor Ethereum

De recente positieve prijssprongen van Binance Coin (BNB) kwamen voor sommigen als een verrassing. Dit komt omdat een van de belangrijkste redenen de herbalancering van de Binance Smart Chain is, wat een technologische kwestie is.

Binance Coin (BNB) is de ster onder de grote cryptocurrencies in termen van prijswinsten in de maand februari, met soms 600 procent winsten en nieuwe all-time highs. Nu BNB is opgeklommen naar nummer drie onder de meest gekapitaliseerde cryptocurrencies, is de vraag: Kan Binance Coin ook de aanval inzetten op nummer twee Ethereum (ETH)? In sommige omstandigheden, ja, is het antwoord, en dat heeft cruciaal te maken met de Binance Smart Chain (BSC).

Achtergrond over de Binance Smart Chain

Oorspronkelijk was BNB een ERC-20 token en dus technologisch verankerd in het Ethereum ecosysteem. Vervolgens stapte BNB in 2019 over op zijn eigen blockchain, die toen Binance Chain werd genoemd. Sinds de lente van 2020 is Binance Chain uitgebreid met cruciale functionaliteiten zoals slimme contracten en en gaat nu onder de naam BSC. Het echt slimme eraan is dat de nieuwe Binance Smart Chain alles kan doen wat Ethereum zo geweldig maakte. Met het grote voordeel dat het vanaf het begin vertrouwt op proof-of-stake als protocol, waardoor het veel meer transacties per seconde kan doordrukken dan Ethereum, waar proof-of-work de schaalbaarheid blijft blokkeren.

Toen de DeFi divisie snel van start ging in de zomer van 2020, waren de projecten nog steeds overal gericht op de Ethereum omgeving. Maar de alsmaar stijgende omzet leidde er al snel toe dat DeFi zijn aantrekkingskracht voor kleine beleggers verloor, omdat de transactiekosten (gas fees) op ETH stegen tot het equivalent van $10 of meer gemiddeld.

Tegelijkertijd was Binance al begonnen met het actief promoten van DeFi op de BSC om innovatieve ontwikkelaars aan te trekken. Nu is er in principe een kopie voor elk groot DeFi project op Ethereum op de Binance Smart Chain. UniSwap en PancakeSwap, Compound (COMP) en Venus, Yearn en Autofarm zijn de namen van de paren, bijvoorbeeld. De imitators van de pioniers verbergen niet eens dat ze grotendeels copy-cats zijn. Zij geven er de voorkeur aan om bovendien te scoren via veel lagere tarieven. Bovendien staat BSC ook open voor transacties uit het Ethereum-ecosysteem en trekt het van daaruit opmerkelijk kapitaal aan.

Sceptici klagen dat de BSC geen echt gedecentraliseerde blockchain is, aangezien de 21 nodes door Binance zelf of door nauw met Binance gelieerde partijen worden beheerd. Vanuit technologisch oogpunt hebben ze gelijk – maar aan de andere kant is Binance zeker niet ge√Įnteresseerd in het in gevaar brengen van zijn lucratieve kernactiviteit door de BSC te manipuleren.

Conclusie: Mooie vooruitzichten voor DeFi in het Binance ecosysteem

Soms onderschat in verband met de Binance Smart Chain is het kapitaal uit China. Daar stapelen de voortekenen zich op voor een tweede reuzenstoot in termen van DeFi en daar hebben de jonge BSC-projecten een totaal andere marktaanwezigheid dan die uit het universum van Ethereum, wat vaak ook te maken heeft met taalkwesties. De enige bekende mogelijke zwakte van BSC, het gebrek aan decentralisatie, lijkt de Chinese investeerders niet te storen.

Dus, in principe, zijn er twee gelijktijdige wedstrijden tussen BSC en ETH:

1. Ethereum wil haar blockchain omvormen naar het toekomstbestendige pro-of-stake protocol en is ook al begonnen met de transformatie naar ETH 2.0. Niemand verwacht echter dat dit voor eind 2021 zal zijn afgerond en of een tussenoplossing zal worden geaccepteerd om de transactiekosten van Ethereum hoe dan ook te verlagen, is allerminst zeker.

2. Binance wil opnieuw liquiditeit onttrekken aan DeFi onder Ethereum, naast vers kapitaal dat rechtstreeks in BSC vloeit. Het kapitaal dat daar vastligt is momenteel in de orde van $40 miljard, wat een goede 20% is van de marktkapitalisatie van Ethereum, die momenteel rond $185 miljard ligt. Ter vergelijking: BNB wordt nu gedekt door iets minder dan 40 miljard US dollar.

Deze spanning zal waarschijnlijk beslissen welk ecosysteem zal heersen in de DeFi-ruimte. De uitdager BSC is niet langer een underdog. In haar geval zijn de positieve neveneffecten onder meer het enorme klantenbestand van Binance, dat vaak al BNB bezit, en de vastberadenheid waarmee Binance haar BSC doordrukt en geen rekening hoeft te houden met miners. Ethereum, dat gewend is aan succes, moet voorbereid zijn op een zware concurrentiestrijd met Binance Coin in 2021.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*