Dogecoin (DOGE): Discussie over mogelijke evolutie zoals Ethereum

Dogecoin (DOGE) viert in december zijn tiende verjaardag en is daarmee een van de oudste grote cryptocurrencies ter wereld. Om de levensvatbaarheid in de toekomst te garanderen, bespreekt de gemeenschap fundamentele kwesties.

Bijna 9 miljard US dollar aan kapitaal staat achter Dogecoin (DOGE), ‘s werelds bekendste meme munt is niet meer de gimmick die het was in de beginjaren na 2013. Voor investeerders zijn technologische details daarom ook belangrijk voor Dogecoin, die prijsrelevant kunnen worden. Op X (voorheen Twitter) duikt de discussie dezer dagen steeds vaker op over de vraag of Dogecoin niet een fundamentele evolutie moet aanpakken, in navolging van Ethereum (ETH).

Specifiek gaat het over het protocol in het DOGE netwerk. Net als bijna alle cryptocurrencies uit de beginjaren van Bitcoin en co. is Dogecoin gebaseerd op een protocol genaamd Proof-of-Work. Dit zou vervangen kunnen worden door een moderner alternatief genaamd Proof-of-Stake, suggereren delen van de Dogecoin gemeenschap. Ethereum, de nummer twee cryptocurrency naar kapitaal en belang, voerde een dergelijke protocolwijziging door in september 2022 onder de titel “The Merge”.

Een van de argumenten voor proof-of-stake als technologisch protocol is de enorme besparing op de energiebehoefte van het netwerk, die bij Ethereum 99 procent bedroeg. Voor Dogecoin zou dit het vooruitzicht openen om beschouwd te worden als een “groen” project. Elon Musk, een van de vijf rijkste mensen ter wereld, is een grote fan van Dogecoin, maar houdt niet van anti-klimaattechnologieën. Daarom was hij in 2021 gestopt met het accepteren van Bitcoin (BTC) als betaalmiddel op korte termijn bij zijn bedrijf Tesla.

Moet bijvoorbeeld Dogecoin de technologische evolutie ook aandurven voor mogelijke toepassingsdoeleinden als betaalmiddel bij Musk-projecten zoals Tesla of het tot X omgedoopte Twitter-platform? De gemeenschap lijkt diep verdeeld over de vraag en een van de hoofdontwikkelaars van Dogecoin, Patric Lodder, maakt het duidelijk: Technologisch gezien zou de koerswijziging geen kinderspel zijn; Ethereum had vele jaren nodig voor het project.

Conclusie: Momentum voor Dogecoin door protocolverandering?

Voor jou als belegger klinkt het onderwerp van het protocol voor Dogecoin misschien abstract – maar het heeft een explosieve kracht. De kwestie van energieverbruik in cryptocurrencies is bekend en complex vanwege Bitcoin. Er zijn ook goede argumenten om decentralisatie te garanderen met Dogecoin, door alles bij het oude te laten. Het blijft voorspelbaar dat Dogecoin de knoop wil doorhakken – en Elon Musk zou zijn hoed in de ring kunnen gooien.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*