Solana (SOL) Pay geïntegreerd als betaaldienst met Shopify

Een betaaldienst genaamd Pay bestaat al sinds 2022 in het Solana (SOL) ecosysteem. Nu heeft Shopify Solana Pay geïntegreerd, waarmee de dienst naar een massamarkt wordt gebracht. Aanvullende perspectieven zijn interessant.

In de crypto-industrie wordt onophoudelijk gezocht naar manieren om monetaire bruggen te bouwen naar andere industrieën. Een voor de hand liggende optie is om cryptobetalingen voor normale diensten en goederen mogelijk te maken. Solana Pay was een pionier met een lanceerdatum van februari 2022. Solana (SOL) leverde hier een module waarmee online diensten betalingen kunnen accepteren in USDC, een toonaangevende stablecoin die de Amerikaanse dollar weerspiegelt. Nu komt Solana Pay naar Shopify.

In een persbericht meldt Solana Pay trots dat het door de integratie met Shopify miljoenen winkeliers zal bereiken. Shopify staat bekend om zijn softwareoplossingen voor internetwinkels, die samen goed zijn voor meer dan $400 miljard aan jaarlijkse omzet. Zij zouden nu Solana Pay kunnen ontsluiten als extra betaalmethode. Maar eerlijk is eerlijk: internetvriendelijke betaaldiensten als PayPal, Google Pay of Apple Pay zijn al lang ingeburgerd en volwassen, bijna niemand zit waarschijnlijk te wachten op Solana Pay als gewone betaaldienst.

Daarom is het veel spannender om de extra mogelijke functies die Solana Pay noemt eens nader te bekijken. Het is hier bijvoorbeeld ook mogelijk om NFT’s over te maken als giveaways of om klantenloyaliteit na te streven via crypto-cashback. In dergelijke toepassingen laten blockchainoplossingen zoals Solana Pay echt hun sterke punten zien. Ze zijn echter nog bijna alleen bekend bij experts. Solana Pay had blijkbaar ook gehoopt op samenwerking met PayPal in de vorm van een nieuwe stablecoin. Maar uiteindelijk werd deze maand PayPal USD (PYUSD) gelanceerd zonder medewerking van Solana.

Conclusie: Solana Pay bij Shopify – meer dan een marketingstunt?

Als beursgenoteerd bedrijf registreert Shopify zijn eigen jaarlijkse inkomsten, die ongeveer gelijk zijn aan de marktkapitalisatie van Solana. Voor de e-commerce gigant was de integratie van Solana Pay niet eens een eigen persbericht waard. De geschiedenis van Bitcoin en Co. zit vol met samenwerkingen met traditionele industrieën die met veel tamtam zijn aangekondigd, maar die achteraf een nulnummer of zelfs nep bleken te zijn. Theoretisch heeft Solana Pay unique selling points als blockchainoplossing – maar het is er nog niet in geslaagd om deze te vertalen naar een gebruiksvriendelijke praktijk. Overigens werkt Shopify sinds begin dit jaar ook indirect samen met Avalanche (AVAX) – en van deze samenwerking is na de lancering in principe niets meer vernomen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*