IOTA: Technisch directeur Varley verlaat de stichting – tekenen van ontbinding

De IOTA Foundation heeft haar technisch directeur, Charlie Varley, verloren. Toch heeft IOTA nog moeilijke technologische uitdagingen te overwinnen. Heeft de stichting geen geld, personeel en lucht meer?

Net als veel andere cryptocurrencies heeft IOTA een stichting achter zich die de verdere technologische ontwikkeling en marketing moet organiseren. Nu heeft de IOTA Foundation te kampen met het vertrek van technisch directeur Charlie Varley. De personeelskwestie werd onthuld door IOTA watcher Danny on X en is ook gedocumenteerd op het carrièrenetwerk LinkedIn.

Varley was met zijn bijna zes jaar bij de IOTA Foundation een van de langstzittende leidinggevenden en hield zich het laatst vooral bezig met de officiële portemonnee Firefly. Daar werd de ondersteuning voor de app voor smartphones in juli stopgezet en werd het team ontslagen. Zoals met veel van dit soort onflatteuze details over IOTA, was er geen officiële aankondiging over Varley. Het is uiterlijk sinds de zomer van 2022 bekend dat de IOTA Foundation enorm moet bezuinigen en massaal personeel verliest.

Dominik Schiener, hoofd van de IOTA Foundation, had financiële transparantierapporten aangekondigd, die tot nu toe nooit zijn gepubliceerd. Op basis van openbare informatie van eind 2022 zou berekend kunnen worden dat de IOTA Foundation dit jaar al zonder kapitaal zou kunnen komen te zitten. In dat geval geeft Schiener geen commentaar op hoe de dringend noodzakelijke technologische ontwikkeling van IOTA zal worden beheerd.

Op de to-do lijst voor IOTA staat de integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM), in eerste instantie met het zijproject Shimmer (SMR). Tegelijkertijd heeft IOTA een gedecentraliseerd netwerk nodig om serieus genomen te worden in de crypto-industrie. Zelfs voorstanders van IOTA moeten toegeven dat dergelijke basisbeginselen in 2023 nog niet onder de knie zijn. Nog minder personeel bij de IOTA Foundation en, in het geval van Varley, ook ervaring geven weinig hoop op een ommekeer.

Conclusie: IOTA Foundation wankelt, prijscurve daalt

De commentaren in de sociale netwerken op het vertrek van IOTA technisch directeur Charlie Varley spreken boekdelen – en stichtingshoofd Dominik Schiener zwijgt. Toch had hij nog maar een paar dagen geleden persoonlijk de verbeteringen in het communicatiebeleid geprezen. Realistisch gezien kun je niet meer uitsluiten dat de IOTA Foundation, die in Berlijn is gevestigd en een non-profit status heeft, wordt geliquideerd. Alleen al daarom, omdat dergelijke scenario’s zich aandienen, is Schiener gewild – want IOTA zal de weg niet terugvinden door voortdurend te zwijgen over gevoelige kwesties en financiële intransparantie. Met een daling van 50 procent in de prijscurve heeft IOTA zijn achteruitgang in de afgelopen 12 maanden laten zien tegen de trends op de markt als geheel in.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*