dYdX corrigeert token activeringsschema – prijssprong van 20 procent

dYdX, de token van de gelijknamige gedecentraliseerde cryptobeurs, heeft zijn activeringsschema op een belangrijk punt gewijzigd, waardoor de prijscurve dagelijks met 20 procent stijgt. Bekijk hier de details.

dYdX heeft een goede dag gehad met een winst van 20 procent in de koerscurve, die kan worden toegeschreven aan een niet onomstreden token-distributiebesluit. Want toen dYdX hierover gisteren (woensdag) een aankondiging publiceerde, trok de koers onmiddellijk aan. Om de dynamiek te begrijpen moet men wat dieper ingaan op de zogenaamde tokenomics bij dYdX.

Toen de altcoin in september 2021 zijn debuut maakte, was slechts een beperkte hoeveelheid van de in totaal 1 miljard dYdX op de markt gekomen, zoals heel gebruikelijk is. De toewijzingen aan vroege investeerders, werknemers en de dYdX Foundation waren grotendeels tijdsgebonden, waardoor doorverkoop pas op 3 februari 2023 mogelijk is. Dus werd dYdX nu geconfronteerd met de situatie dat in de komende week, naast de 150 miljoen tokens die al in omloop waren, in één klap nog eens 150 miljoen dYdX zouden worden vrijgegeven voor de handel. Dit zou waarschijnlijk gepaard zijn gegaan met prijsdruk vanwege de verkoop. Daarom werd met de vroege investeerders een akkoord bereikt om de datum waarop de verkoop van dYdY wordt toegestaan, te verschuiven naar 1 december 2023 en om tot juni 2026 gefaseerd te werk te gaan.

Bijgevolg zullen nu maximaal 67 miljoen dYdX op 3 februari nieuw voor verkoop worden vrijgegeven. Volgens de stichting hebben individuele medeoprichters, teamleden en dYdX zelf ook toegezegd het gewijzigde schema te accepteren. Meer precieze informatie ontbreekt hier echter, waarbij de 67 miljoen opgehaalde tokens een maximale waarde is. Aan de kant van de vroege investeerders worden 83 miljoen dYdX getroffen door het akkoord over een nieuw schema. In het algemeen wordt waarschijnlijk ook gehoopt dat de stemming op de cryptomarkten in december weer is verbeterd en dat de tokeninstroom van dYdX beter wordt opgevangen dan nu wordt verwacht.

Conclusie: dYdX ondersteunt prijs met gedurfde manoeuvre

Op Twitter heerst verbazing dat dYdX van vroege investeerders goedkeuring heeft gekregen voor zijn ingreep in tijdlijnen. Maar het kortetermijneffect op de prijscurve van dYdX wijst op marktacceptatie. dYdX is momenteel bezig zijn technologiebasis te vernieuwen. Een vernieuwde dYdX zou dus al in december werkelijkheid kunnen worden, wanneer er naar verwachting massaal nieuwe tokens in omloop komen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*