E-Euro: ECB lanceert burgeronderzoek

De Europese Centrale Bank (ECB) wil weten wat de burgers van de EU vinden van de discussie over een mogelijke E-Euro. In een online onderzoek worden details zoals het doel en de technologische basis voor een dergelijk CBDC besproken.

Een E-Euro als centrale bank die digitale valuta ondersteunt (CBDC) houdt de gemoederen van financiële beleidsmakers, centrale banken en andere marktpartijen steeds meer bezig. De afgelopen maanden hebben veel EU-landen hun steun uitgesproken voor een dergelijke E-Euro en de Europese Centrale Bank (ECB) zou graag zien dat er een besluit wordt genomen. ECB-president Christine Lagarde is een voorstander van een E-Euro en heeft zich nu tot het publiek gericht via Twitter. Daar nodigt ze burgers uit om deel te nemen aan een online enquête, die u hier kunt vinden.

Achtergrond van de ECB en de E-Euro

In de enquête is het de eerste taak van de ECB om het doel en dus de vereisten voor een e-euro in kaart te brengen. In welke situaties wilt u een E-Euro gebruiken? Op basis hiervan rijst de kritische vraag of een E-Euro op een gedecentraliseerde manier via een blokketen moet worden georganiseerd of dat de ECB, als centrale autoriteit, de mogelijkheid moet behouden om zo nodig in te grijpen in transacties. Lagarde promoot indirect de gecentraliseerde oplossing en in de enquête staat ook dat deze benadering van een E-Euro garandeert dat deze bijvoorbeeld ook voor offline-transacties kan worden gebruikt.

Maar in de crypto-scene is decentralisatie het hoogste bod – Bitcoin (BTC) is ontstaan uit het idee om een munt te creëren die immuun is voor invloeden van buitenaf. In de EU heeft Estland zich uitgesproken voor een gedecentraliseerde E-Euro, terwijl andere landen zoals Frankrijk onbeslist lijken. Daar komt bijvoorbeeld de blokketen van Tezos in het spel in een testrit, maar het laatste woord is nog niet gesproken. Andere projecten op het gebied van digitale overheidsvaluta’s over de hele wereld hebben een overwegend gecentraliseerde aanpak, waarbij de centrale banken hun soevereiniteit niet willen opgeven.

Het onderzoek naar de E-Euro maakt echter al één ding duidelijk: de individuele stemmen die een CBDC in de eurozone willen beperken als oplossing voor institutionele gebruikers, lopen achter. Lagarde is gericht op particulieren. Daarom zal een E-Euro, als het zover is, voor iedereen beschikbaar zijn.

Conclusie: E-Euro op het thuisfront?

De ECB heeft officieel een mandaat nodig van de Eurogroep en dus van politici om de E-Euro vooruit te helpen. Dit wordt al gezocht door Lagarde en veel van haar collega’s. In Duitsland is het hoofd van de Bundesbank, Jens Weidmann, echter nog steeds sceptisch en wil hij de E-Euro beperken tot de banksector. De federale minister van Financiën Olaf Scholz pleit daarentegen voor een E-Euro. We denken: Neem deel aan de enquête en geef daar uw voorkeuren aan. Overigens kan het verplichte veld in de e-mailenquête ook worden ingevuld met een eenmalig adres en kunt u de taal eenvoudig omschakelen van Engels naar Duits. Hoe meer burgers zich uitdrukken, hoe duidelijker de stemming zal zijn.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*