E-Euro: Staatsbankiers zie besluit over CBDC-benadering

Een E-Euro als digitale munt onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt waarschijnlijker. Op een conferentie van de Bundesbank spraken ECB-baas Christine Lagarde en het hoofd van de Franse centrale bank, François Villeroy de Galhau, zich uit voor een snelle invoering van een E-Euro.

De Europese Centrale Bank (ECB) is van mening dat de tijd rijp is voor een besluit in de Europese discussie over een E-Euro. Over enkele weken zal de werkgroep van de eurozone de resultaten van haar onderzoek naar een centrale bank in digitale valuta (CBDC) presenteren, zei ECB-voorzitter Christine Lagarde tijdens een conferentie van de Deutsche Bundesbank over “Banken en betalingen in de digitale wereld”. In haar toespraak riep Lagarde op tot een vastberaden push voor de euro om niet achter te blijven bij particuliere initiatieven zoals Facebook Libra.

In zijn toespraak pleitte het hoofd van de Franse centrale bank, François Villeroy de Galhau, ook voor een digitale euro. Hij zei dat hij nog maximaal één tot twee jaar ziet voor Europa om zijn innovatieve kracht op internationaal niveau te tonen. Zelfs de tot nu toe nogal CBDC-sceptische Bundesbankvoorzitter Jens Weidmann lijkt zich langzaam om te draaien en in zijn toespraak op dezelfde conferentie noemde hij de mogelijkheden die een digitale euro zou bieden voor bijvoorbeeld machine-to-machinebetalingen en voor slimme contracten.

Voor- en nadelen van de e-euro

ECB-president Lagarde richt haar argumentatie op de wensen van de burgers. Het is waar dat contant geld nog steeds veruit het meest populaire betaalmiddel is in het dagelijks leven. Maar in de Corona-pandemie neemt de trend naar online winkelen en cashless betalen toe. Uit enquêtes blijkt dat burgers meer vertrouwen hebben in staatsbanken dan in particuliere commerciële banken. Hieruit volgt het mandaat voor de ECB om zich voor te bereiden op een E-Euro en om steun te vragen van politici. Het risico dat Facebook vooruitloopt op Weegschaal of soortgelijke projecten met privé-startmunten van de ECB is te groot, zei ze. Want dan zou het niet meer mogelijk zijn om invloed op de monetaire stabiliteit uit te sluiten.

François Villeroy de Galhau, als gouverneur van de Banque de France, heeft een soortgelijk standpunt ingenomen. Hij benadrukte dat een CBDC in de eurozone onontbeerlijk is om het gebied van de digitale valuta niet aan anderen over te laten. Als de EU nu daadkrachtig optreedt, zal zij zich openstellen voor innovatie en zo de financiële sector versterken. Net als Lagarde is hij van mening dat de e-euro zowel als digitaal centralebankgeld voor institutionele klanten als voor burgers in hun privéleven moet komen.

Weidmann blijft iets voorzichtiger voor de Bundesbank. Hij wijst op de risico’s die een E-Euro voor de banksector zou kunnen opleveren als burgers hun bankrekeningen zouden overschakelen op een digitale euro van de ECB. Zo zou er bijvoorbeeld een drastische verandering in de kredietverlening kunnen optreden als particuliere banken de basis daarvoor zouden verliezen. Maar Weidmann ziet ook voordelen van een CBDC. Het is al in trek als het gaat om geautomatiseerde betalingen, zoals wanneer een auto betaalt voor het parkeren of de benzine zelf. Slimme contracten in de industrie zijn net zo goed een toepassingsgebied voor een E-Euro als andere geautomatiseerde processen.

Conclusie: Wat is de volgende stap met de E-Euro?

Lagarde wordt over het algemeen beschouwd als open voor crypto-currencies en in Frankrijk zijn de nationale testruns voor een E-Euro al begonnen. Weidmann heeft begin dit jaar een duidelijke afwijzing van een CBDC uitgebracht, maar het Duitse standpunt lijkt op dit moment te verschuiven. De federale minister van Financiën Olaf Scholz is sowieso voorstander van de invoering van een digitale euro. Als Frankrijk, Duitsland en de ECB het eens kunnen worden over een gezamenlijke aanpak, zal de euro waarschijnlijk aan kracht winnen. Maar het is ook duidelijk dat deze digitale euro bedoeld is als aanvulling op contant geld en bestaande digitale betalingsoplossingen.

Nog steeds spannend voor de crypto-scene: op welke technologie zou de E-Euro gebaseerd zijn? Is het compatibel met bestaande oplossingen in de crypto-industrie en kan het daar direct worden gebruikt als een stabiele munt? En last but not least: Wat gebeurt er eigenlijk met Facebook Weegschaal, waar het concept is gecorrigeerd in de richting van CBDC? Verrast China andere initiatieven met een E-Yuan als CBDC? Het CBDC-onderwerp, dat op het eerste gezicht misschien nogal saai lijkt, heeft veel meer explosieve kracht dan veel verdachten, en Europa zou er goed aan doen zich te bewijzen als pionier op dit gebied.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*