El Salvador besluit Bitcoin in te voeren als wettige munteenheid

Het parlement van El Salvador heeft het plan van president Nayib Bukele goedgekeurd om Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel te erkennen. Het ingrijpende besluit stuurde Bitcoin naar positief terrein.

Enkele dagen nadat El Salvador’s president Nayib Bukele aankondigde dat zijn land Bitcoin (BTC) zou erkennen als legale valuta, keurde het parlement de stap goed. De regeringscoalitie onder leiding van de partij Nieuwe Ideeën (Nuevas Ideas) van Bukele heeft daartoe met 62 stemmen in het 84 zetels tellende parlement een wetgevingspakket goedgekeurd. Het internationaal geprezen pro-bitcoin signaal hielp BTC aan een dagelijkse winst van ongeveer 10 procent. Bitcoin wordt momenteel verhandeld op ongeveer 37.000 dollar.

Tijdens het parlementaire debat zei Bukele dat in de toekomst “elk restaurant, elke kapper, elke bank” Bitcoin zou moeten accepteren. Hij schetste de gevolgen van de gelijkstelling van de Bitcoin met de US-dollar, de tweede wettelijke munteenheid van El Salvador. Hij promootte Bitcoin met het argument dat BTC burgers kan helpen aan armoede te ontsnappen. Naar schatting 30 procent van het bruto nationaal product in het Midden-Amerikaanse land is gebaseerd op geldovermakingen van Salvadoraanse ballingen die in het buitenland geld verdienen om hun gezinnen te onderhouden. Voorheen moesten zij hoge wisselkosten en transactiekosten betalen voor hun transacties en nu kunnen zij legaal transacties verrichten met Bitcoin. Verder benadrukte Bukele dat ongeveer 70 procent van de mensen in El Salvador geen bankrekening heeft en dat zij “financieel inclusief” zouden zijn door Bitcoin te gebruiken.

Bitcoin moet zorgen voor investeringen in El Salvador

Voorafgaand aan de stemming had Bukele het in een onlinediscussie al over flankerende plannen voor Bitcoin gehad. Hij wil El Salvador aantrekkelijk maken voor Bitcoin-mijnbouw. Deze industrie is onder publieke kritiek komen te staan en wordt in China teruggeschroefd omdat het delven van Bitcoin veel energie verbruikt, die vaak afkomstig is van energiebronnen die schadelijk zijn voor het klimaat, zoals steenkool. El Salvador, daarentegen, zal zich verlaten op geothermische energie die afkomstig is van vulkanen, zei hij. Op Twitter schreef Bukele dat hij het staatsenergiebedrijf reeds de opdracht had gegeven een concept te ontwikkelen voor het opwekken van elektriciteit voor Bitcoin in El Salvador. Dit, zei hij, zou dan moeten overtuigen door “100 procent schoon, 100 procent hernieuwbaar en 0 emissies” te zijn.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1402680890057166858

Bukele wil ook investeringen aantrekken met drastisch vereenvoudigde visumregels voor ondernemers in de crypto-industrie. Bovendien is BTC bij dagelijks gebruik nu belastingvrij in El Salvador. Alleen de tijd zal leren of dit initiatief vruchten zal afwerpen. Critici klagen dat Bukele zijn land met harde hand bestuurt en de grondwet niet altijd respecteert. Grote delen van de crypto-industrie hebben echter zelden problemen met ondemocratische regimes. Voor cryptobeurzen zal het bijvoorbeeld waarschijnlijk belangrijker zijn of El Salvador ook andere cryptocurrencies dan Bitcoin grotendeels ongereguleerd laat en of er voldoende opgeleide arbeidskrachten zijn.

Bitcoin voor El Salvador als een weg naar meer staatssoevereiniteit?

In internationale discussies benadrukt de stap van El Salvador zijn relatie met de VS en internationale organisaties. Met de Amerikaanse dollar als munt is El Salvador automatisch tot op zekere hoogte afhankelijk van de VS; Bitcoin zou dat kunnen veranderen. El Salvador heeft zich reeds teruggetrokken uit een gezamenlijke werkgroep met de VS ter bestrijding van het witwassen van geld. Weer anders is het punt van hoe El Salvador wil omgaan met de staatsschuld en het monetair beleid. Zullen internationale geldschieters Bitcoin aanvaarden als afdekking tegen het risico van sterke wisselkoersschommelingen? Kan de centrale bank van de staat werkelijk garanderen dat Bitcoin en Amerikaanse dollars op elk moment tegen elkaar kunnen worden ingewisseld? En wie bepaalt de wisselkoersen?

Conclusie: El Salvador is pionier op het gebied van Bitcoin

De komende maanden zullen uitwijzen of Bitcoin zal doorbreken als wettig betaalmiddel in El Salvador. Optimistische waarnemers geloven dat het land een model zou kunnen worden voor andere landen in Zuid- en Centraal-Amerika die ook hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar willen verminderen. Voorlopig kijkt de wereldwijde cryptoscene echter met grote belangstelling naar de proefballon van El Salvador en hoopt op een koersontwikkeling.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*