Een goede week geleden kondigde de EOS Network Foundation de herlancering van het ecosysteem aan onder de naam Antelope. Sindsdien is EOS ruim 40 procent positief geworden, waardoor het zijn eigen momentum heeft aangewakkerd.
De definitieve afscheiding van het blockchainbedrijf Block.one doet EOS duidelijk goed: sinds de aankondiging van de EOS Network Foundation om het ecosysteem opnieuw te lanceren als Antelope, heeft EOS in iets minder dan twee weken een winst van 40 procent in de prijscurve geboekt. Op dit moment 1,75 US dollar, ligt EOS nog steeds ver onder zijn all-time high van 22 US dollar uit april 2018 – maar de altcoin was in staat om negatieve trends op de cryptomarkt te trotseren en zijn eigen momentum te ontwikkelen.
Block.one had EOS in 2017/8 gelanceerd en haalde er een spectaculaire 4 miljard dollar voor op in een ICO. Maar in zijn zoektocht naar gebruiksmogelijkheden voor EOS verzandde Block.one in flops zoals het sociale netwerk Voice en verloor vervolgens zijn interesse. Vanaf medio 2021 besloot de EOS Network Foundation daarom een doorstart te maken en wist ook de altcoins WAX en Telos, die technologisch gebaseerd zijn op de EOSIO-blockchain, te overtuigen dit te doen. De alliantie rond de stichting wil nu de scheiding van Block.one vastleggen via een hard fork op 21 september, waarbij EOSI overgaat in Antelope. In het laatste wekelijkse rapport van de EOS Foundation wordt duidelijk dat Antelope al verschillende andere cryptoprojecten aantrekt. Het ecosysteem zal daarom waarschijnlijk vanaf het begin vertegenwoordigd zijn in sectoren zoals DeFi, gaming en NFT’s.
Block.one heeft zich tot nu toe stil gehouden over de ontwikkelingen. Het blijft onduidelijk wat er met de grote reserves van de ICO moet gebeuren. Naar verluidt wil de EOS-stichting juridische stappen ondernemen om deze toegewezen te krijgen, omdat zij zichzelf nu als de legitieme beheerder van de belangen van EOS beschouwt.
Conclusie: Zal een nieuwe EOS zich staande houden op de markt?
EOS was een pionier bij zijn lancering met Delegated Proof-of-Stake (DPoS) als protocol en schitterde met snelle transacties tegen lage tarieven. Maar Block.one miste de ideeën en de overtuigingskracht om zijn technologische voorsprong te vertalen in concrete gebruiksmogelijkheden. Met het nieuwe ecosysteem Antelope, dat wordt ondersteund door de EOS-gemeenschap, is het verleden in ieder geval verleden tijd. Momenteel staat EOS in het achterste middenveld van de 50 meest gekapitaliseerde cryptocurrencies. Vanaf daar, na de harde vork op 21 september, zal worden beslist of het huidige momentum voor EOS een eenmalig effect is of duurzaam wordt bevestigd door een aantrekkelijk ecosysteem.
Leave a Reply