Ethereum 2.0: Miljarden wachten op upgrade – focus op Lido (LDO)

Ethereum (ETH) wordt dit jaar technologisch opgewaardeerd naar een toekomstbestendig niveau. Miljarden zijn gestoken in het testnet Beacon voor de staking van Ethereum 2.0. Lido (LDO) speelt hierin een centrale rol.

Ethereum 2.0 is een van de grote onderwerpen in de cryptoscene in 2022; de op een na belangrijkste cryptocurrency ter wereld wil zichzelf immers virtueel herprofileren door middel van een technologisch hoogstaande upgrade. In december 2020 is voor het project een openbaar testnet met de naam Beacon for Ethereum 2.0 live gegaan. In dit testnet zijn momenteel 11,7 miljoen Ethereum (ETH) stevig geïnvesteerd om te staken, d.w.z. ongeveer 10 procent van alle bestaande ETH die momenteel goed zijn voor 35 miljard US dollar. Het nieuws van vorige week dat de lancering van Ethereum 2.0, die in juni werd verwacht, is uitgesteld, zorgt nu voor onrust onder beleggers.

Dit komt omdat het kapitaal dat opgeslagen is in Testnet Beacon daar opgesloten zit in de vorm van ETH 2.0. De ETH die overgebracht werden naar Testnet kunnen enkel opnieuw vrij verhandeld worden wanneer de eigenlijke Ethereum blockchain fuseert met Beacon via “The Merge”. Tot op zekere hoogte hebben deFi projecten en crypto beurzen deze beperking ondermijnd door zogenaamde wrapped tokens voor Ethereum 2.0 te creëren. Hierdoor kunnen beleggers profiteren van ETH 2.0 staking en toch hun Ethereum opnemen. Maar is dit misschien een onstabiel kaartenhuis dat kan instorten?

Lido (LDO) is ver vooruit in Ethereum staking

Financieel persbureau Bloomberg beschrijft de Ethereum-situatie als “een van de grootste crypto weddenschappen ooit” en laat het licht schijnen op Lido (LDL). Het DeFi project Lido werft agressief kapitaal in Ethereum voor de Beacon Chain en betaalt extra premies in LDO bovenop de APR aldaar. Daarnaast kan het verpakte Ethereum token van Lido, Lido stETH, ook worden bijgedragen aan andere DeFi projecten. Dit aantrekkelijk klinkende totaalpakket heeft ertoe geleid dat via Lido 3,2 miljoen ETH ter waarde van ongeveer 10 miljard zijn ingezameld voor Ethereum 2.0. Dit overtreft het Ethereum 2.0 aanbod van alle grote crypto beurzen samen in volume. Op Binance, Coinbase, Kraken en co. zijn ongeveer 2,5 miljoen Ethereum gecommitteerd voor ETH 2.0 staking, volgens Bloomberg.

Sceptici vinden de verhoudingen riskant. Wat als beleggers hun Lido stETH op een grote manier op de open markt zetten? Kan de prijs van Lido stETH gekoppeld aan Ethereum dan gehandhaafd blijven? Een tweede bezwaar: grote bedragen van Lido stETH worden geïnvesteerd in DeFi-projecten zoals AAVE en Curve (CRV). Ook hier kunnen programmeerfouten of afnemend vertrouwen het zorgvuldig bedachte puzzelspel om zoveel mogelijk winst te maken op Ethereum-investeringen, ernstig verstoren. Een horrorscenario: de oude Ethereum 1.0 wordt door de markt hoger geprijsd dan de aankomende Ethereum 2.0 en de de facto prijskoppeling stort in elkaar.

Conclusie: Ethereum gaat nerveuze maanden tegemoet

Rond de jaarwisseling had Ethereum-bedenker Vitalik Buterin met Ethereum 2.0 twee pogingen ondernomen om de hooggespannen verwachtingen te herwinnen. Met de term “endgame” waarschuwde Buterin voor technologische uitdagingen die nog moesten worden opgelost, en even later herinnerde hij iedereen er dringend aan dat “The Merge” slechts de eerste belangrijke fase was voor Ethereum 2.0. Het uitstel van “The Merge” dat nu is aangekondigd, kan de nervositeit aanwakkeren. Of dit ook gevolgen zal hebben voor Lido, AAVE, Curve en anderen, waar een succesvolle upgrade naar Ethereum 2.0 vereist is, zal de komende maanden duidelijk worden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*