Ethereum 2.0: Vitalik Buterin ziet upgrade als “endgame” met obstakels

Een jaar geleden begon Ethereum met de voorbereidingen voor de upgrade naar versie 2.0. ETH-bedenker Vitalik Buterin beschrijft nu de problemen die nog opgelost moeten worden voor Ethereum 2.0.

Ethereum (ETH), de onbetwiste nummer twee onder de belangrijkste cryptocurrencies, heeft de koers uitgezet voor een upgrade naar Ethereum 2.0 in december 2020 met de Beacon Chain. Een wijziging in het protocol is bedoeld om het ecosysteem energie-efficiënter en krachtiger te maken. Met name de hoge transactiekosten voor Ethereum en de lage verwerkingscapaciteit belemmeren de toekomstige levensvatbaarheid. Ethereum 2.0 zou begin 2022 live gaan. Maar een artikel van ETH-oprichter Vitalik Buterin doet nu vragen rijzen over de vraag of het ambitieuze tijdschema kan worden gehaald.

Zelfs de titel “Endgame” suggereert dat Buterin zich geen zorgen maakt over kleine details, maar een fundamentele uitdaging heeft geïdentificeerd. Zelfs als hij de te voorziene problemen hypothetisch beschrijft aan de hand van het voorbeeld van een “grote blockchain”, is het duidelijk dat Ethereum 2.0 op dezelfde manier wordt bedoeld. Als een blockchain uitbreidt en bijvoorbeeld via sharding zijketens opzet, ziet Buterin het principe van decentralisatie in gevaar komen. Ten eerste wordt het, naarmate de hoeveelheid gegevens toeneemt, moeilijk of zelfs onmogelijk om netwerkpunten te bedienen met standaardcomputers voor huishoudelijk gebruik. Ten tweede zou het voor de nodes interessant worden om niet alleen de hoofdblokketen te beheren, maar ook hun rekencapaciteiten in te zetten voor zijketens. Maar dan kan het ecosysteem er van buitenaf divers uitzien, maar van binnen worden gedomineerd door een paar individuele validators.

Buterin had al een soortgelijk betoog gehouden toen hij een openbaar gesprek voerde met Tesla-baas Elon Musk over de technologische toekomst van Dogecoin (DOGE). In het essay “Endgame” geeft Buterin nu mogelijke oplossingen over hoe blockchains echte decentralisatie kunnen behouden, zelfs onder hoge belasting en sharding. Ethereum staat er over het algemeen goed voor met zijn plannen, maar ontwikkelaars voor Ethereum 2.0 moeten zich bewust zijn van de valkuilen waar hij voor waarschuwt, zegt Buterin.

Conclusie: Ethereum 2.0 moeilijker dan vaak gedacht

We hadden de stand van zaken rond Ethereum 2.0 in het najaar al voor u samengevat en ook duidelijk gemaakt: De lancering zal de bekende problemen met ETH niet onmiddellijk oplossen, maar veeleer uitstellen tot verdere kleinere updates. Daarom moet men zeker luisteren wanneer Buterin zijn beschouwingen over het “eindspel” als volgt besluit: Het zal “waarschijnlijk jaren duren” voordat de complexe doelstellingen kunnen worden getest en uitgevoerd. Buterin doet een beroep op het geduld van investeerders, zodat er geen halfbakken modules in gang worden gezet, maar dat er echt levensvatbare en gedecentraliseerde oplossingen tot bloei komen. Of Buterin kan zegevieren met zijn zorgen is waarschijnlijk een vraag die niet alleen van theoretische aard is, maar het potentieel heeft om de prijscurve van ETH op middellange en lange termijn te beïnvloeden. Beleggers willen immers liever vroeg dan laat een volledig functionerende Ethereum 2.0 en zijn wellicht bereid om zorgen over decentralisatie opzij te zetten.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*