Ethereum Dencun upgrade voor laatste testronde – wat verandert er voor ETH?

Ethereum (ETH) wacht op zijn volgende grote upgrade, die bekend staat als Dencun. Deze wordt woensdag uitgerold naar een definitief testnet. Dencun is bedoeld om Ethereum fundamenteel te verbeteren, hier zijn de details.

Het is gebruikelijk geworden dat Ethereum (ETH) ongeveer één keer per jaar live gaat met een grote technologische upgrade. De nummer twee van de cryptocurrency laat zo zien dat er sprake is van voortdurende ontwikkeling en reageert op uitdagingen waar het Ethereum ecosysteem mee te maken heeft. Er wordt al sinds de zomer van 2023 gewerkt aan de aankomende ETH-upgrade Dencun (ook bekend als Cancun) en het tijdschema voor de release is onlangs afgerond, aldus ontwikkelaar Tim Beiko. Upgrade Dencun staat gepland om woensdag (7 februari) te worden geüpload naar het Ethereum testnet Holesky als laatste testronde voor het mainnet.

Twee probleemgebieden zijn bijzonder urgent voor Ethereum en beide moeten worden aangepakt door Upgrade Dencun: Schaalbaarheid en transactiekosten. “Proto-Danksharding” noemen de ontwikkelaars van ETH een concept dat laag-2 oplossingen dieper in Ethereum integreert. Al jaren schakelen veel Ethereum projecten over op Polygon (MATIC), Arbitrum (ARB) en andere layer-2 oplossingen om transacties en smart contracts te valideren. De uiteindelijke resultaten worden dan onherroepelijk gedocumenteerd in de eigenlijke Ethereum blockchain. Deze methode maakt het mogelijk om de transactiekosten aanzienlijk te verlagen en de lage capaciteit (ongeveer 20 transacties per seconde) van de Ethereum blockchain te omzeilen.

Dencun gaat nu met “Proto-Danksharding” officieel laag-2 oplossingen voor Ethereum promoten. In de toekomst zou het Ethereum ecosysteem meer dan 100.000 transacties per seconde moeten kunnen verwerken door de interactie van laag 1 en laag 2. Een innovatief idee hierbij zijn “blobs”. Ze worden gebruikt om tijdelijk en offline gegevenspakketten aan te maken en te verwijderen zodra ze bevestigd zijn. Dit vermindert de opslagdruk op Ethereum en zou ook de transactiekosten moeten verlagen. Het doel hier is om het prijsniveau van Ethereum concurrenten zoals Solana (SOL) te bereiken.

Conclusie: Dencun upgrade zou prijscurve Ethereum kunnen beïnvloeden

De upgrade Dencun staat gepland om in maart geactiveerd te worden op het Ethereum mainnet. In de aanloop naar andere grote upgrades op Ethereum zouden impulsen op de prijscurve van ETH waargenomen kunnen worden. Ethereum is er immers altijd op uit om het ecosysteem aantrekkelijk te houden voor cryptoprojecten uit sectoren zoals gedecentraliseerde financiën (DeFi) of blockchain gaming. Transactiekosten en verwerkingstijd spelen daarbij een doorslaggevende rol. Als Upgrade Dencun werkt zoals gepland, zou Ethereum twee belangrijke taken hebben opgelost met behulp van laag-2 oplossingen, althans voorlopig.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*