Shimmer (SMR): Nieuw dieptepunt na de verklaring van IOTA-baas Schiener

Het IOTA zijproject Shimmer (SMR) komt in een neerwaartse spiraal terecht. Een van de redenen hiervoor is een uitspraak van Dominik Schiener, hoofd van de IOTA Foundation, die Shimmer effectief heeft afgeschreven en daarmee de gemeenschap woedend heeft gemaakt.

“Een token dat eigendom is van de gemeenschap werkt niet” – zo haalde IOTA Foundation hoofd Dominik Schiener in het weekend uit naar Shimmer (SMR). Het citaat werd verspreid door IOTAPoet via X  en de gevolgen van Schieners beoordeling zijn direct te zien aan de prijscurve van Shimmer. SMR gleed zaterdag naar een nieuw dieptepunt van USD 0,023 en heeft zich sindsdien nauwelijks hersteld. In de IOTA en Shimmer gemeenschap is er onbegrip en zelfs woede over waarom Schiener nu publiekelijk het SMR zijproject, dat in de herfst van 2022 werd gelanceerd, aan de kaak stelt.

Shimmer had nog maar net een airdrop ter waarde van USD 1 miljoen aangekondigd, wat een positief momentum beloofde. IOTA influencer IOTAVrom neemt zijn toevlucht tot sarcasme en geeft commentaar via X: “Geweldige zet alweer.” Eerst maakt de IOTA Foundation reclame voor de SMR Airdrop en schakelt dan over op “shitposting” via Shimmer om de prijs verder omlaag te drukken, aldus IOTAVrom. Eén ding is duidelijk: de SMR airdrop werkt niet. De gegevens van DeFiLlama spreken voor zich: de TVL van Shimmer is met iets meer dan een miljoen US dollar gestegen sinds de registratiefase voor de SMR airdrop begon – en die eindigt woensdag (14 februari). De Shimmer airdrop zal daarom waarschijnlijk een zero-sum game worden in plaats van een symbool voor de uitbreiding van het IOTA ecosysteem in de beoogde gedecentraliseerde financiële (DeFi) sector.

IOTA en Shimmer zullen in de toekomst met elkaar concurreren

Shimmer was in eerste instantie bedacht als testnet voor IOTA en zou vervolgens zijn eigen profiel aanscherpen met de integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM) vanaf uiterlijk herfst 2023. Schiener schrijft nu echter dat “we onze dromen moeten laten varen dat Shimmer een TOP 100 munt wordt of naar USD 10 pompt”. Hoewel Schiener zich halfslachtig beroept op de toekomstige betekenis van SMR voor het IOTA ecosysteem, geeft hij geen inhoudelijke details. Een recente officiële blogpost van Shimmer over toekomstplannen biedt ook meer modewoorden dan ideeën over hoe SMR zich in de toekomst zou moeten onderscheiden van IOTA.

Dit komt omdat Schiener allang weer IOTA centraal heeft gesteld en ook de integratie van EVM uiterlijk in april heeft beloofd. Vanuit technologisch perspectief zouden IOTA en Shimmer dan voorlopig congruent zijn in hun functionaliteiten. Dit is te voorzien: IOTA, met zijn lange geschiedenis en een marktkapitalisatie van nog net geen 800 miljoen USD, zal met de introductie van de EVM het DeFi-grondwerk van Shimmer inslikken.

Conclusie: grillige communicatie van Schiener schaadt IOTA en Shimmer

De IOTA gemeenschap kreeg gratis SMR toegewezen via staking en voelt zich nu bespot door Schiener. Niet vergeten is de inflatiehamer van IOTA die Schiener er in september 2023 in zijn eentje doordrukte, wat ook leidde tot het bespotten van investeerders door de stichting. Ondertussen droomt Schiener van een gedecentraliseerde IOTA 2.0 in 2024 en een terugkeer in de top 10 van belangrijkste cryptocurrencies. De mislukte Shimmer airdrop en de gebruikelijke chaotische communicatiestrategie van IOTA medeoprichter Schiener zijn echter slechts twee factoren die de hoop temperen. SMR’s recente all-time low weerspiegelt de mening van de markten over Shimmer.

Voor IOTA zelf ziet de situatie er niet veel beter uit: met prijzen van rond de USD 0,25 heeft de ooit zo begeerde altcoin moeite om bij de 100 belangrijkste cryptocurrencies te blijven. Toen Schiener in december 2020 via een coup de leiding van de IOTA Foundation overnam, werd IOTA nog verhandeld tegen ongeveer USD 0,30. Ter vergelijking: de cryptocurrency Bitcoin (BTC) werd medio december 2020 verhandeld op ongeveer USD 20.000 en wordt momenteel verhandeld op ongeveer USD 48.000. Beleggers hebben geen rekenmachine nodig om dit te beseffen: IOTA en Shimmer zijn niet in staat om te profiteren van de opwaartse trends op de cryptomarkten en verdwijnen door hun eigen schuld steeds meer in onbeduidendheid.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*