Ethereum ETF’s in de VS – twijfels over aanstaande SEC-autorisatie

Bitcoin ETF’s hebben sinds januari laten zien hoe de toelating van dergelijke financiële instrumenten in de VS de waarde van de gekoppelde beleggingscategorie versterkt. Nu is de hoop gevestigd op Ethereum ETF’s – maar is dit realistisch?

Ethereum ETF’s en hun mogelijke toelating door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zijn momenteel een hot topic in de cryptoscene. Sinds januari laten Bitcoin ETF’s in de VS zien welke effecten de nieuwe toelating van dergelijke financiële instrumenten kan hebben – Bitcoin is overgeschakeld op rallymodus en zet nieuwe all-time highs neer. Veel beleggers zouden ook graag een dergelijk momentum zien voor Ethereum (ETH) en wachten daarom op 23 mei. De SEC zou dan het “groene licht” kunnen geven voor meerdere Ethereum ETF’s tegelijk. Maar er zijn ook gerechtvaardigde twijfels of de SEC haar blokkadehouding ten opzichte van Ethereum ETF’s zal laten varen.

De bekende cryptojournaliste Laura Shin had onlangs ETF-specialist Eric Balchunas van Bloomberg te gast op haar podcast Unchained. Balchunas en zijn collega James Seyffart hadden de toelating van Bitcoin ETF’s nauwkeurig voorspeld. Wat Ethereum ETF’s betreft, gaven hun voorspellingen in januari nog meer dan 60 procent kans om snel goedgekeurd te worden. Nu corrigeert Balchunas de waarschijnlijkheid echter naar 50 procent in een interview met Shin, waarbij hij verwijst naar gesprekken met zijn collega Seyffart.

Ethereum ETF’s – dit zijn obstakels vanuit het perspectief van een expert

Balchunas en andere experts noemen momenteel drie belangrijke obstakels voor Ethereum ETF’s:

1. het goedkeuringsproces van de SEC stokt. De autoriteit heeft vorige week een bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van de cryptobeurs Coinbase om potentiële Ethereum ETF’s te bespreken. De SEC heeft echter nog geen officiële bijeenkomsten gepland met de daadwerkelijke aanvragers, waaronder Grayscale en BlackRock. Twee maanden voor de goedkeuring van Bitcoin ETF’s was het proces daar al verder gevorderd.

2. de trigger voor de latere goedkeuring van Bitcoin ETF’s was een gerechtelijke overwinning van Grayscale in augustus 2023, waarbij bestaande Bitcoin futures ETF’s en prijscorrelaties tussen de spot- en futuresmarkt een belangrijke rol speelden. Volgens Balchunas zouden deze prijscorrelaties bij Ethereum verder uiteen kunnen lopen dan bij Bitcoin en daarmee de SEC een argument geven om geen toelating te verlenen.

3 Bovendien gelooft Balchunas niet dat het zeker is dat Grayscale of andere aanvragers van Ethereum ETF’s de SEC voor de rechter zullen slepen. Dit zou een kostbare aangelegenheid zijn en Grayscale heeft gezien hoe het gebruik van Bitcoin ETF’s uiteindelijk ten goede komt aan concurrenten. Balchunas betwijfelde ook of Ethereum ETF’s genoeg kapitaal kunnen aantrekken om toelating te rechtvaardigen.

Conclusie: SEC-autorisatie van Ethereum ETF’s is geen zeker succes

Podcasthost Laura Shin herinnert ons er zelf aan dat de SEC, onder leiding van Gary Gensler, extreem cryptokritisch blijft. Gensler blijft waarschuwen voor fraude met Bitcoin en dergelijke en noemt BTC “vooral een speculatieve, volatiele investering” en verwijst ook naar het illegale gebruik van cryptocurrencies op kritieke gebieden zoals terrorismefinanciering of afpersing met ransomware.

Het is daarom mogelijk dat de verandering van standpunt van de SEC over Bitcoin ETF’s voorlopig een op zichzelf staand geval blijft en Ethereum ETF’s een utopie blijven. Een huidige aanbeveling is om goed in de gaten te houden of de SEC de komende weken gedetailleerde besprekingen aangaat met Ethereum ETF aanvragers, zoals het ook deed met Bitcoin ETF’s. De prijscorrelatie tussen Ethereum op de spotmarkten en ETH futures zou ook een belangrijke indicatie kunnen geven of de SEC een sterke rechtvaardiging kan geven voor het niet toestaan van Ethereum ETF’s. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de datum van 23 mei voor de gehoopte goedkeuring van Ethereum ETF’s door de SEC is wankel, en zelfs optimisten zien nog relevante obstakels.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*